Un proiect vechi de un an a primit undă verde de la politicieni, care au votat în unanimitate. Centura Verde Bucureşti – Ilfov a fost înscrisă în Noul Cod Silvic.
Bucureștiul va avea o centură verde, un proiect de sănătate publică extrem de important. Protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale a fost înscrisă ca amendament la noul Cod silvic.
Inițiatorul demersului, Alex Găvan, este de părere că nu vom avea aer curat în București atâta vreme cât, dincolo de măsurile antipoluare aplicate în Capitală, nu vom avea o centură verde în jurul Bucureștiului, așa cum se întamplă în marile orașe ale lumii.
Alex Găvan, fondator, Platforma Civică Împreună pentru Centură Verde: Cei trei piloni pentru protejarea Centurii București-Ilfov sunt: 1. protejarea pădurilor deja existente și permiterea tăierii doar în scop de reconstrucție ecologică sau de îngrijire a pădurii, pilonul 2 se referă la împăduriri și reîmpăduriri și pilonul 3 se referă la deschiderea pădurii către oameni în scop recreațional – a spus Găvan, potrivit tvrinfo.ro.
Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului: Este un proiect necesar și util în jurul marilor orașe, așa cum este Bucureștiul, unde nevoile oamenilor legate de păduri sunt total diferite de zona rurală, unde oamenii au nevoie de lemne, de locuri de muncă – a spus Baciu potrivit tvrinfo.ro.
Cu 16% suprafață împădurită, Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, „zonă cu deficit de vegetație forestieră”. Cele mai multe dintre pădurile din județ sunt încadrate ca „păduri cu funcții de protecție”, însă realitatea arată cu totul altceva.
În afară de protejarea pădurilor din Ilfov astfel încât să se creeze o centură verde pentru București, parlamentarii au votat în unanimitate și accesul liber în păduri pentru recreere și protejarea și conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Național.