Clasamentul celor mai puternice forțe armate din lume. Pe ce loc se situează România

Clasamentul celor mai puternice forțe armate din lume. Pe ce loc se situează România

Publicația online specializată Global Firepower a realizat un clasament al celor mai puternice forțe armate în 2023. Topul include 145 de țări în ordinea puterii globale militare a acestora, relatează Business Insider.

Conform sursei citată, acest clasament a fost întocmit pe baza mai multor factori, precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară. De asemenea, au mai fost luate în calcul poziția financiară, poziția geografică și resursele disponibile.

Acești factori sunt folosiți pentru a genera un scor „PowerIndex”, unde un scor mai apropiat de zero indică o armată mai puternică. Indicele global al puterii de foc (GPI) compară capacitatea de război convențional a diferitelor țări în ceea ce privește capacitățile de război terestru, maritim și aerian.

Din cauza accentului pus pe războiul convențional, arsenalele nucleare nu sunt luate în considerare.

Țara noastră ocupă în clasamentul realizat de Global Firepower în 2023 un onorant loc 47 dintr-un total de 145 de țări care au fost luate în considerare. Țara noastră a obținut un scor PowerIndex de 0,7735. În topul din 2022, România a ocupat un loc și mai bun: 38.

România și-a propus ca, începând cu anul curent să cheltuie pentru apărare 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB). În luna februarie, la bilanţul Statului Major al Apărării pentru anul trecut, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, declara că alocarea de 2,5% din PIB permite consolidarea structurii naţionale de forţe din domeniul Apărării, transmite Digi24.

Potrivit clasamentului anual al puterilor militare Global Firepower, armata română dispune de un efectiv total de 73.350 de militari activi și 50.000 de rezerviști. Forțele terestre au 943 de tancuri și 1.369 de blindate, în timp ce forțele aeriene au în dotare 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere.

Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare. Statul român este în prezent a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.

Iată cum se prezintă Top 10 al celor mai puternice armate din lume în 2023, realizat de Global Firepower:

1: SUA

Global Firepower a plasat SUA pe primul loc deoarece „prezintă cifre impresionante la categoriile-cheie de materiale, cele financiare și resurse”. SUA, care a primit un scor PowerIndex de 0,0712, este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansată în sectoarele din domeniul medical, aerospațial și al telecomunicațiilor. În același timp, americanii mențin un avantaj pe mai multe piețe industriale majore, „ceea ce permite un anumit grad de autosuficiență”. Cu 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac, începând cu aprilie 2023, armata americană s-a clasat pe primul loc în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea flotei sale de avioane, numărul de nave de război și puterea flotei sale de transport. De asemenea, SUA aveau de departe cel mai mare buget de apărare, de 761,7 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, care avea un buget de apărare de 230 de miliarde de dolari.

2: Rusia

Deși reputația armatei ruse a fost serios șifonată ca urmare a invadării Ucrainei, în februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul 2 în clasamentul Global Firepower. Invazia Rusiei în Ucraina „a evidențiat limitări-cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului dat de forța de muncă și de materialul de luptă față de Ucraina vecină”, notează Global Firepower. Sursa citată a clasat Rusia pe locul secund în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Iar în ianuarie 2023 Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare. Deși s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina – pierzând cantități considerabile de echipamente, în special tancuri – forțele sale aeriene și navale au evitat în mare parte daunele. În general, Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714.

3. China

Global Firepower a clasat China pe primul loc în ceea ce privește forța de muncă disponibilă și forța flotei sale navale. China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent decisiv pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru”, se arată în raportul Global Firepower. Dacă această tendință continuă, China „va deveni principalul adversar militar global al SUA”. Potrivit Global Firepower, China dispune de o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, alături de 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare. China are un scor PowerIndex de 0,0722.

4. India

Forța Indiei constă în forța de muncă disponibilă. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea la acest capitol și în ceea ce privește forța militară activă totală disponibilă și forța paramilitară. Începând cu ianuarie 2023, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, adică 47% din populația țării. De asemenea, India are aproape 1,5 milioane de militari activi în 2023. Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025.

5. Marea Britanie

Global Firepower a plasat pe locul 5 armata Marii Britanii. Poziția Insulei a fost consolidată de punctele forte ale acesteia în ceea ce privește forța de muncă și puterea aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică. „Este, de asemenea, una dintre puținele puteri care operează mai mult de un portavion”, se arată în raportul din 2023. În prezent, Marea Britanie are două portavioane, tot atâtea câte au China, Italia și India, dar mult mai mic decât SUA (11). Global Firepower a clasat Marea Britanie în top 10 în domenii care includ numărul total de porturi disponibile și puterea totală a flotei de avioane tancuri aeriene, acordând țării un scor PowerIndex de 0,1435.

6. Coreea de Sud

Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile de zeci de ani cu Coreea de Nord. Global Firepower a clasat acestă țară între primele cinci națiuni în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța elicopterelor. Global Firepower precizează că sud-coreenii aveau peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023. În general, Coreea de Sud are un scor PowerIndex de 0,1505.

7. Pakistan

Acastă țară a urcat două poziții față de ierarhia din 2022. Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023. Global Firepower precizează că ascensiunea armatei pakistaneze se datorează și faptului că topul din acest an se concentrează mai mult pe resursele naturale și pe frontierele comune. Pakistanul se învecinează cu Afganistan, China, India și Iran și are multe zăcăminte de cărbuni și câteva câmpuri de petrol și gaze naturale. Global Firepower a clasat Pakistanul în top 10 în domenii care includ populația totală disponibilă aptă pentru serviciul militar, forța de muncă militară activă totală disponibilă și forța totală a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694.

8. Japonia

Global Firepower a clasat Japonia în top 10 pentru forța flotei de avioane, forța totală a elicopterelor și forța flotei de vehicule blindate de luptă. Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile mari. Cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul 2 (după SUA) în ceea ce privește forța flotei sale de avioane pentru misiuni speciale. Este vorba despre platforme dezvoltate special pentru a-și asuma un rol deasupra câmpului de luptă „prin utilizarea de echipamente avansate la bord sau de trăsături specializate”. Global Firepower a precizat că Japonia avea peste 1.400 de aeronave militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711.

9. Franța

Global Firepower a clasat Franța pe locul 9 în clasamentul general, în domenii care includ flota totală de avioane-cisternă, de elicoptere și numărul de nave de război distrugătoare, precum și puterea totală a flotei sale de transport. Potrivit Business Insider, Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 nave de război distrugătoare în ianuarie 2023, ceea ce îi conferă un scor PowerIndex de 0,1848.

10. Italia

Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de avioane-cisternă, numărul total de elicoptere, de avioane de atac și de nave de război portavioane. Sursa citată spune că Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023. Global Firepower a acordat Italiei un scor PowerIndex de 0,1973.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
2.7 ° C
3.3 °
1 °
78 %
1kmh
0 %
joi
4 °
vin
11 °
sâm
7 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii