Consumul de droguri la nivel mondial, în creștere

Consumul de droguri la nivel mondial, în creștere

Consumul de droguri este o problemă semnificativă în Europa, iar canabisul este cel mai frecvent drog ilegal consumat.

Unele țări europene se confruntă cu rate mai mari ale consumului de droguri decât altele. Scoția, de exemplu, are cel mai mare număr de decese legate de droguri pe cap de locuitor din Europa. Iar cele mai recente date privind apele reziduale din 88 de orașe europene arată că detecțiile de cocaină sunt în creștere.

Consumul de droguri este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea în acest moment. Potrivit estimărilor, 1 din 17 oameni de pe mapamond a consumat in ultimul an cel puțin o dată stupefiante.

Cel mai recent raport al Națiunilor Unite arată magnitudinea fenomenului care de la an la an a luat amploare. Dacă în 2011 se estima că erau în toată lumea în jurul a 240 de milioane de consumatori, zece ani mai târziu numărul acestora se apropie de 300 de milioane. Iar creşterea consumului se vede inclusiv în apele uzate din canalizare.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care sunt înfiinţate şi organizate centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri ca instituţii specializate pentru recuperarea socială a acestora în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării.

De departe cele mai mari creșteri au fost la cocaină. În 49 din cele 72 de orașe pentru care existau date din anii anteriori s-au înregistrat creșteri ale cantității de drog din apă.

Pe lista orașelor în care resturile de cocaină sunt mai mari decât ale altor droguri se află și Bucureștiul. Cifrele arată că în perioada monitorizată cantitatea de drog descoperită în canalizarea din Capitală a fost de 176 de miligrame pe zi la o mie de locuitori.

Metamfetamina este singurul drog analizat în cazul căruia s-au înregistrat scăderi semnificative ale cantităților găsite în apele reziduale. Consumul de amfetamină înregistrează însă creșteri ușoare în orase din Spania si Cipru, dar per total situația pare să fie mai bună decât cea din anii precedenți.

În cazul MDMA, în 42 dintre cele 69 de orașe analizate și în 2022 și 2023, s-au înregistrat creșteri. E vorba de localități din Europa Centrală și de Sud.

Consumul ketaminei pare să fi scăzut în 2023 față de anii trecuți. Cu toate astea, în București cantitatea de drog găsită în canalizare este de trei ori mai mare decât media europeană. Consumul de cannabis la nivel european nu a înregistrat creșteri spectaculoase în ultimii ani.

Mai mult de trei sferturi dintre orașe au prezentat reziduuri mai mari de cocaină, ketamină, amfetamină și MDMA în weekend.

Dacă știți o persoană care consumă substanțe interzise si are nevoie de sprijin puteți suna la telefonul 0800 870 070. Anual, peste 110.000 de consumatori de droguri din Statele Unite mor din cauza supradozei, potrivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.2 ° C
18.3 °
15 °
59 %
2.2kmh
0 %
Dum
29 °
lun
29 °
mar
29 °
mie
26 °
joi
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii