Cum va arăta noul Guvern al României

Cum va arăta noul Guvern al României

Negocierile dificile dintre PSD, PNL şi UDMR pentru formarea coaliţiei de guvernare s-au încheiat duminică seară, rezultând o structură guvernamentală cu 16 ministere. Conform înţelegerii, PSD va deţine 8 portofolii, PNL va avea 6, iar UDMR va controla 2 ministere, potrivit HotNews.ro.

Lista completă a portofoliilor şi miniştrilor propuşi, conform relatărilor din presa centrală:

Ministerele PNL:

Ministerul de Interne: Cătălin Predoiu
Ministerul de Externe: Emil Hurezeanu
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Marcel Boloş
Ministerul Mediului: Mircea Fechet
Ministerul Energiei: Sebastian Burduja
Ministerul Educaţiei: Daniel David

Ministerele PSD (surse)

Vicepremier fără portofoliu: Marian Neacşu
Ministerul Apărării: Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării: Bogdan Ivan
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
Ministerul Sănătăţii: Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii: Florin Barbu
Ministerul Culturii: Natalia Intotero
Ministerul Muncii: Simona Bucura Oprescu
Ministerul Justiţiei: Radu Marinescu

Ministerele UDMR (surse)

Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
Ministerul Finanţelor: Tanczos Barna
Vicepremierii Guvernului vor fi Marian Neacşu (PSD) şi bihoreanul Cseke Attila (UDMR).

Candidat unic la președinție, posibil Crin Antonescu

Ilie Bolojan, preşedintele PNL, a făcut o declaraţie publică duminică seară, după încheierea şedinţei Biroului Naţional, în care a confirmat că, din cele 16 ministere, liberalii vor avea 6 portofolii și i-a nominalizat pe cei propuși, printre care Emil Hurezeanu, fost ambasador, pentru Ministerul de Externe, iar rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, pentru Ministerul Educaţiei.

„Am aprobat aceste nominalizări, am aprobat acordul de coaliție de principiu. Vom avea un candidat unic la funcția de președinte”, a declarat Bolojan.

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică existența unor discuții „complexe” privind o posibilă candidatură a sa la alegerile prezidențiale din 2025, susținută de formațiunile ce compun coaliția proeuropeană, conform HotNews.ro.

De asemenea, Ilie Bolojan a confirmat că Marcel Ciolacu urmează să fie desemnat premier și a explicat motivele pentru care coaliția proeuropeană l-a propus pentru această funcția, în ciuda declarațiilor anterioare în care a spus că liderul PSD ar trebui să se gândească dacă mai are „rezerva de credibilitate” care să-i permită să continue în fruntea Guvernului.

„Există o aritmetică parlamentară și fiecare partid are o pondere. Cea mai mare pondere este a PSD și acest partid a avut dreptul să își facă propunerile. Dacă vrem ca în țara asta să existe o stabilitate trebuie să existe respect între parteneri”, a declarat Bolojan în cadrul conferinței de presă.

Referitor la cedarea Ministerului Dezvoltării, pe care PNL și-l dorea, Bolojan a subliniat importanța stabilității și a luării unor decizii benefice pentru țară: „Din respect pentru țara noastră și fără a intra în discuții despre ce s-a întâmplat în coaliție, am luat decizii bune pentru țară. Cel mai important este ca în România să fie stabilitate (…) în această criză politică, în această posibilă criză financiară. Cred că propunerile pe care le-am făcut arată ideea de a susține continuitatea, dar am preferat și să aducem oameni din exterior și să dăm un semnal că profesioniștii sunt bineveniți în funcții publice”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
1.1 ° C
1.7 °
-1 °
91 %
3.6kmh
100 %
lun
7 °
mar
10 °
mie
7 °
joi
5 °
vin
4 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii