Nota de plată la restaurante și baruri va fi mai mare, după ce TVA-ul a crescut în cazul berii la draft, de la 5% la 19%.
Până acum aceasta era singura excepție legată de alcool care se afla în Codul fiscal în privința taxei pe valoarea adăugată.
Odată cu noul an, respectiv a aplicării prevederilor Ordonanței 16/2022, acest lucru s-a schimbat.
„Dacă mergi în oraș, la restaurant, acum berea la draft va avea TVA de 19%. Nu mai există excepția”, a declarat consultantul Cornel Grama, potrivit B1 TV.
Tot legat de domeniul Horeca, de la 1 ianuarie, se majorează cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant și de catering, precum și pentru activitățile de cazare hotelieră.
Acestea nu sunt singurele măsuri legate de TVA care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023: băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr (sau alți îndulcitori sau aromatizate) vor aplica o cotă de TVA de 19%, în loc de 9% cum este în prezent.