Proporția tinerilor angajați care locuiesc cu părinții lor în UE a crescut semnificativ în ultimii ani, arată datele unei agenții a UE, Irlanda depășind alte țări pe fondul unei crize acute a locuințelor.
Irlanda, unde chiriile s-au dublat din 2013, a înregistrat o creștere cu 13 puncte procentuale a tinerilor care lucrează care locuiesc cu părinții lor, de la 27% la 40%, potrivit analizei Eurofound, agenția UE pentru îmbunătățirea condiţiile de viaţă şi de muncă.
Eurofound a publicat un raport amplu care subliniază provocările cu care se confruntă tinerii din UE, inclusiv locuințe, criza costului vieții, sănătatea mintală și locurile de muncă precare.
Creșterile recente ale costului vieții vin pe fundalul creșterii costurilor locuințelor în zona euro: între 2010 și 2022, prețurile proprietăților în zona euro au crescut cu 47%, potrivit unui raport Eurostat din 2023.
Raportul Eurofound a arătat că jumătate dintre tinerii care locuiesc cu părinții lor ar dori să se mute în decurs de un an, dar doar 28% au declarat că au plănuit în mod activ să facă acest lucru. A nu putea trăi independent are un efect secundar asupra bunăstării, autorii raportului constatând că uneori era asociat cu un sentiment de excluziune socială.
A existat o discrepanță marcată între diferitele țări ale UE în ceea ce privește problema tinerilor angajați care trăiesc în casa părintească, mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste între 25 și 34 de ani rămânând acasă în mai multe state membre din sud și est.
Tensiunile financiare au fost raportate cel mai mult de tinerii din anumite părți ale acestei regiuni – 42% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani în Bulgaria și 72% din Grecia se confruntă cu astfel de probleme, comparativ cu 6,3% în Luxemburg și Țările de Jos.