România este una dintre țările europene în care cheltuielile cu salariații cresc rapid. În trimestrul doi, costul orar cu forța de muncă a fost mai mare cu 15% în comparație cu perioada similară a anului trecut.
Sunt date Eurostat din care rezultă că media europeană pentru astfel de cheltuieli este de trei ori mai mică. Patronii spun că au mărit salariile pentru a-și putea păstra muncitorii. Economiștii avertizează însă că puterea de cumpărare a rămas mai mică decât în alte state.
Numai în trimestrul doi, în România, costul orar cu forţa de muncă a fost mai mare cu 15%, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. E cea mai mare creştere la nivelul Uniunii Europene, după cele înregistrate în Croaţia şi în Bulgaria. În comparaţie, media europeană a fost de aproape trei ori mai mică, mai arată statisticile oficiale.
Reprezentaţii oamenilor de afaceri spun că patronii au fost nevoiţi să majoreze veniturile salariaţilor pentru a păstra forţa de muncă în ţară. Economiştii avertizează că puterea de cumpărare a rămas mai mică decât în alte ţări europene din cauza faptului că România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană.
Specialiştii în resurse umane consideră că pentru a păstra salariaţii în ţară e necesar ca veniturile să crească şi mai mult. Salariul minim din România e în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat, potrivit tvrinfo.ro.
În prezent, salariul minim brut în Romania e de aproximativ 740 de euro. În comparaţie, în Franţa depăşeşte 1.700 de euro, iar în Luxemburg, 2.500 de euro, mai arată datele Eurostat