Conform datelor Eurostat pentru 2023, cele șase țări – Franța, Spania, Italia, Germania, Polonia și Olanda – sunt în principal responsabile pentru majoritatea producției ale grupurilor de culturi și produse alimentare din UE, cum ar fi cerealele, laptele, carnea, legumele și fructele.
Alte câteva țări, precum România, Grecia și Irlanda, își fac simțită prezența în top 5 la anumite categorii.
Bulgaria, de exemplu, s-a concentrat în ultimii ani tot mai mult pe producția de cereale, cu o recoltă de aproximativ 7 milioane de tone anual. Cu toate acestea, țara nu se află în top 5 producători din UE, unde se produc peste 280 de milioane de tone de cereale și orez anual, lider fiind Franța cu o pondere de peste 22% în 2023, urmată de Germania și Polonia.
Spania este cel mai mare producător de carne de porc din UE, cu o producție totală de 20,6 milioane de tone, în timp ce Franța domină producția de carne de vită cu 6,4 milioane de tone.
Germania ocupă locul doi la ambele categorii, iar Irlanda se regăsește în top 5 la producția de carne de vită. Polonia este cel mai mare producător de carne de pui, urmată de Spania, Germania, Franța și Italia.
În sectorul lactatelor, Germania produce o cincime din cantitatea totală de lapte din UE, adică peste 160 de milioane de tone, potrivit B1 TV.