Bolile infecțioase răbufnesc după doi ani de pandemie, în care au existat numeroase restricții necesare pentru încetinirea răspândirii covornavirusului: gripe severe, hepatita de cauză necunoscută, variola maimuței în țări din toată lumea, notează un articol din statnews.com, citat în revista Nature.
În ultimele două ierni, nu s-au înregistrat cazuri severe de gripă, însă în ultimele săptămâni, au crescut spitalizările din cauza gripei. Adenovirusul de tip 41, responsabil în trecut pentru boli gastrointestinale, ar putea fi „declanșatorul” pentru cazurile de hepatită de cauză necunoscută apărute la copii.
Acum, variola maimuței, boală întâlnită cu precădere în Africa Centrală și de Vest, cauzează zeci de îmbolnăviri în Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu, Australia și Marea Britanie.
Virusurile nu sunt diferite, dar noi ne-am schimbat, notează publicația, citând mai mulți epidemiologi din SUA și Europa. Din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, imunitatea de grup a scăzut, prin urmare, virusurile care înainte ne afectau puțin acum pot cauza acum un val de îmbolnăviri.
„Ne putem aștepta la manifestări în afara limitelor normalității. Nu neapărat foarte severe. Dar anormale”, a explicat Petter Brodin, profesor de imunologie pediatrică la Imperial College London.
Marion Koopmans, șefa departamentului de virusologie de la Erasmus Medical Center din Rotterdam, Olanda, a avertizat că ne putem confrunta cu manifestări neobișnuite ale bolilor pe care credeam că le cunoaștem. De exemplu, copiii născuți în timpul pandemiei de coronavirus au venit pe lume cu mai puțini anticorpi, au explicat mai mulți experți citați de statnews.com.
Marion Koopmans și echipa ei au analizat cantitatea de anticorpi din sângele copiilor și a constatat că „copiii născuți în al doilea an al pandemiei au mult mai puțini anticorpi pentru o serie de virusuri respiratorii comune, din cauză că au fost puțin expuși la mediul exterior”.
Asemenea observații îi ajută pe cercetători să explice apariția cazurilor de hepatită de cauză necunoscută. Una dintre pistele urmate de cercetători este că adenovirusul de tip 41 ar fi responsabil pentru aceste hepatite, din cauză că mai mulți copii infectați îl aveau. Alți cercetători spun că acest adenovirus ar fi fost deja responsabil pentru un număr mic de hepatite, dar că a devenit vizibil acum, pentru că a afectat un număr foarte mare de copii, după pandemie.
Thomas Clark, director adjunct al departamentului de boli virale la Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), a avertizat că specialiștii în sănătate publică se tem că vom asista la apariția multor boli prevenibile prin vaccinare, din cauză că mulți copii nu au fost vaccinați cu toate vaccinurile obligatorii în cei doi ani de pandemie. Astfel, acești copii ar putea face forme mult mai grave ale unor boli, din cauză că nu au fost vaccinați și nu au anticorpii care să-i protejeze.
În ceea ce privește variola maimuței, David Heymann, care este consilier pentru Organizația Mondială a Sănătății, a explicat că ridicarea tuturor măsurilor de protecție luate pe fondul pandemiei a accelerat răspândirea acestei boli.
„Este foarte posibil ca virusul de variola maimuței să fi ajuns în Marea Britanie în urmă cu doi-trei ani, să se fi transmis lent, iar acum, după ce oamenii au început să călătorească din nou și să participe la evenimente cu mulți spectatori, să se răspândească rapid”, a arătat Heymann, care este și profesor de boli infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine.