Stemă, drapel, limbă, imn. Sunt elemente care, incontestabil, ne definesc ca popor. Dar un popor este definit și de tradiții, de obiceiuri, multe dintre ele păstrate din negura timpului, care au răzbit prin praful istoriei până în zilele noastre – transmite într-un comunicat președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților si Senatului pentru relația cu UNESCO, doamna deputat Ana Maria Cătăuță (Grupul parlamentar al PSD).
„Pentru noi, românii, popor creștin, 24 iunie înseamnă Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, figură emblematică a creștinismului. Deloc antagonic, tot în această zi sărbătorim și Sânzienele, o sărbătoare ce datează din vremea dacilor. Iar simbolul, legat strâns de Sânziene, este și inegalabila cămașă cu altiță ce a străbătut veacurile și este purtată și astăzi, atât de mult admirată și iubită, piesă principală a portului nostru popular, ce oferă tradiție și autenticitate.
În urmă cu mai bine de 9 ani, oamenii inimoși din comunitatea ”La blouse roumanie” au făcut ca 24 iunie să fie decretată Ziua Universală a Iei. Câțiva ani mai târziu, Parlamentul României, la solicitarea Comisiei parlamentare UNESCO, a aprobat ca 24 iunie să devină și Ziua Națională a Iei, iar legea, este astăzi, promulgată.
Sunt pași care conferă un statut special cămășii noastre cu altiță. Recunoaștere națională, recunoaștere universală. Dar, în egală măsură, sunt pași care ne conduc spre țelul suprem: includerea cămășii cu altiță în Patrimoniul UNESCO.
În calitate de președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO sunt convinsă că acest lucru se va întâmpla, poate și pentru că, dincolo de tradiții și autenticitate, acest bun românesc a depășit de mult granițele țării. În urma discuțiile pe care le-am purtat cu specialiștii, ținând cont și de soliditatea dosarului depus pentru înscriere, îmi exprim speranța că acest lucru se va întâmpla chiar anul acesta.
Ar fi o recunoaștere incontestabilă a autenticității poporului nostru să ne regăsim și cu acest bun în selecta listă UNESCO”. conchide doamna deputat Ana Maria Cătăuță.