Educaţia teatrală şi disciplina Arte vor putea fi studiate în liceu în clasele a noua şi a zecea, indiferent de profil. Materiile au fost introduse în planurile cadru elaborate de noul ministru care sunt acum în dezbatere publică.
Educația teatrală ajută integrarea socială şi participarea cetăţenească activă în societate, formarea unei concepţii de viaţă bazate pe valorile umaniste şi ştiinţifice. Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti susţine şi promovează acest demers.
Ar fi foarte important ca această disciplină, Arte, pe care noul ministru – îl felicit pentru această inițiativă și mă bucur că o are – iar noi, UNATC și cele 18 universități care facem parte din Consorțiul Universitar Arte din toată țara susținem acest demers laolaltă cu organizațiile teatrale, cu comunitățile de elevi cu care suntem în permanentă legătură și cu părinții”, a declarat la Antena 3 CNN Liviu Lucaci, rector UNATC.
Disciplina „Arte” va include educație muzicală, educație vizuală și educație teatrală pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a.
Joi va avea loc o conferință de presă unde se va dezbate introducerea acestei discipline în programa elevilor.
Rectorul UNATC a explicat și beneficiile pe care le va avea educația teatrală pentru elevi: „I-ar deschide enorm, i-ar face mai bogați, i-ar face capabili să formeze echipe. Am lupta împotriva acestei nefericite izolări sociale care e tot mai gravă. I-ar ajuta să lupte împotriva fake-news-ului și a manipulării. Ar putea să judece cu mintea lor, pentru că jocurile teatrale te ajută să iei decizii. Ori avem nevoie de cetățeni care iau decizii pentru vieții lor, care se bucură că sunt acolo unde sunt și vor să se integreze în societate. Fără asta vom pierde acest joc”.