Analizând situaţia din ultimii doi ani, măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19 au afectat multe sectoare economice, inclusiv turismul. În UE, datele arată impactul major asupra turismului intern şi internaţional, sectorul intern rezistând ceva mai bine în urma impunerii restricţiilor de călători, arată datele publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În urma primelor restricţii impuse în vara anului 2020, turismul a fost aproape de zero. Redresarea parţială a numărului sosirilor vizitatorilor în unităţile de cazare turistică din vara anului 2020 a fost sprijinită de cererea internă, iar multe persoane au decis să-și petreacă concediile în ţările de origine.
Comparativ cu iulie şi august 2019, sosirile interne în unităţile de cazare turistică din Uniunea Europeană au scăzut cu 9% în iulie şi august 2020, în timp ce declinul în cazul sosirilor internaţionale a fost considerabil mai mare, de 65%.
În aceeaşi perioadă, hotelurile şi unităţile de cazare similare au fost cele mai afectate (minus 39%), fiind urmate de facilităţile de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată (minus 31%). Cel mai redus impact al pandemiei a fost resimţit de terenurile de camping, locurile pentru vehicule recreaţionale şi locurile pentru rulote (minus 13%).
Datele combinate pentru iulie şi august 2021 arată o creştere cu 55% a numărului de sosiri internaţionale şi cu 15% a sosirilor interne, comparativ cu 2020.
Raportat la 2019, datele combinate pentru iulie şi august 2021 arată o scădere cu 45% a sosirilor internaţionale şi o creştere cu 4% a sosirilor interne.
Datele combinate pentru primul trimestru din 2022 indică creşteri semnificative faţă de perioada similară din 2021, sosirilor interne s-au dublat, iar cele internaţionale au crescut de şase ori.
Comparativ cu 2019, înaintea pandemiei, sosirile interne au scăzut cu 21%, iar cele internaţionale cu 42%.