Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut declaraţii privind desfăşurarea celei de-a doua probe scrise din cadrul Evaluării Naţionale pentru clasa a VIII-a, proba la matematică, despre care unii elevi s-au plâns că a fost mai dificilă.
Absolvenţii clasei a 8-a au suținut joi, 16 iunie, proba la matematică în cadrul Evaluării Naţionale 2022. Elevii au declarat că subiectele au fost mai uşoare decât la simulare, iar asta au confirmat şi profesorii.
- Au fost prezenţi 148.595 de elevi în 3655 de centre de examen. Numărul absenţilor a fost de 6.963 elevi;
- Trei elevi au fost eliminaţi din examen, câte unul în Sibiu şi Constanţa pentru fiţuici şi un altul în Ilfov, pentru utilizarea telefonului;
- Subiectele pentru proba de azi au fost concepute astfel încât să poată fi verificate şase competenţe generale;
- Competenţele sunt crescendo, de la simplu la complex;
- Prima a fost de identificare a unor date şi informaţii, apoi de utilizarea regulilor şi algoritmului de calcul;
- A treia competenţă a fost aceea de aplicare a acelor reguli de calcul, iar a patra competenţă a fost aceea de exprimare în limbaj matematic;
- A cincea competenţă este aceea a analizei şi interpretării, iar a şasea, cea mai complexă, este de modelare şi transfer în alte situaţii;
- Altfel spus, este vorba de a şti, a utiliza, a raţiona. Aceste lucruri s-au reflectat în barem şi au fost atent formulate subiectele încât să avem clar delimitate pragurile pentru obţinerea notelor;
- Pentru nota 10 au fost într-adevăr subiecte care vor fi realizate de acei elevi care într-adevăr sunt buni la matematică şi trebuie să le fie recunoscut acel merit;
- Primul subiect a fost algebră, al doilea geometrie, al treilea a fost combinat;
- Se punctează orice rezolvare alternativă;
La limba română, elevii au avut mai multe exerciţii de limbaj şi de gramatică de rezolvat pe baza a două texte narative şi, mai mult decât atât, de construit o compunere despre cea mai frumoasă întâmplare din viaţa lor, dintr-o vacanţă.
La primul subiect, elevii au primit un text de Radu Tudoran, din „Toate pânzele sus”, şi unul scris de Cella Delavrancea, din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea”. Elevii au prezentat în 30-70 de cuvinte un element comun celor două texte, valorificând câte o secvenţă relevantă din fiecare text.
Apoi li s-a cerut să motiveze dacă este plictisitor sau nu să vizitezi de mai multe ori un loc, dar şi să asocieze fragmentul din Toate pânzele sus cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară şi să prezinte o valoare morală sau culturală comună, prin referire la câte o secvenţă relevantă din fiecare text.
La matematică, profesorii au spus că au fost subiecte de nivel mediu, dar că oricine ar fi putut să ia cel puţin nota 8. La subiectul al treilea au avut elevii ceva bătăi de cap şi un subpunct de la subiectul al doilea ar fi fost ceva mai dificil, dar cu siguranţă că cei mai buni elevi, cei care s-au pregătit, spuneau profesorii că nu ar fi trebuit să aibă probleme şi cu siguranţă vor avea note mari.
Când se afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2022
Rezultatele vor fi publicate pe evaluare.edu.ro și în centrele de examen pe 23 iunie 2022, iar Observatornews.ro vă va ține la curent cu rezultatele de la Evaluare Națională 2022 şi următorii paşi pe care trebuie să îi facă absolvenţii de gimnaziu.
Odată cu intrarea în vigoare a GDPR, numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat.
Comunicarea rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Pe site-ul Edu.ro, lista de note va fi însoțită de coduri, în loc de nume și prenume. Astfel, doar cei care au un cod pot vedea nota din dreptul acestuia.
Măsura a fost adoptată în conformitate cu Regulamentului privind protecția persoanelor fizice, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
JJ0000000
Model de cod unic aferent candidatului, unde JJ este indicativul judeţului
Evaluare națională 2022 – cum se calculează media
Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a este un examen naţional şi reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial.
Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.
Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină EN fără taxă.
Calculul mediei de admitere
- MA= 0,2 x ABS + 0,8 x EN
- unde:
- MA = media de admitere
- ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
- EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.
- unde: