Evaluarea Națională: Absolvenţii de gimnaziu au susţinut proba la Matematică

Evaluarea Națională: Absolvenţii de gimnaziu au susţinut proba la Matematică

Zi extrem de încărcată pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Matematica a fost proba de foc, iar subiectul al treilea va face diferenţa între cei buni şi cei foarte buni.

Peste şapte mii de elevi au absentat, deşi erau înscrişi. Altora li s-a făcut rău de la emoţii, aşa că au susţinut examenul la prânz, cu varianta de rezervă. Şi de data aceasta subiectele au ajuns în spaţiul public la puţin timp după startul probei. Punctul de plecare a fost un centru de examen din judeţul Gorj, unde acum sunt două anchete.

După caz, de la proba de Matematică a Evaluării Naţionale s-a ieşit în lacrimi sau într-o explozie de bucurie. Un exerciţiu care le cerea elevilor să afle dacă într-o clasă încap 30 de elevi în anumite condiţii i-a cam pus în încurcătură pe copii, potrivit stiri.tvr.ro. Aproape 7.500 de elevi au absentat de la examen. Alţi 5 au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că li s-a făcut rău şi au primit subiecte de rezervă.

Mai mult, în unele centre, dimineaţă, subiectele au ajuns cu întârziere. Şi de data aceasta, subiectele au apărut în spaţiul public înainte de terminarea probei. Au plecat dintr-un centru din Gorj, iar acum este anchetă acolo.

În așteptarea rezultatelor și examenului și cercetărilor, au ieșit la iveală perlele de la proba de limba română. Din acest moment, pentru absolvenţii de clasa a VIII-a este vacanţă, dacă nu susţin şi proba la Limba Maternă.

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate pe 3 iulie.

Prima probă a Evaluării naţionale, cea la Limba şi literatura română, a fost susţinută marţi. „Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen”, a precizat Ministerul Educaţiei.

Accesul elevilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8,00 – 8,30. Aceştia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.

Probele încep la ora 9,00, când elevii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen). Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.

Ministerul Educaţiei precizează că este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14,00, iar contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8,00 – 12,00).

„Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori”, mai arată Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
0.5 ° C
1.1 °
-1 °
81 %
2.6kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii