Salariile medii din România au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii 10 ani, aproape triplându-se, iar puterea de cumpărare a veniturilor medii aproape s-a dublat în același interval.
Cu toate acestea, inegalitățile teritoriale rămân semnificative, relevă o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai (UBB), parte a proiectului Romanian Economic Monitor (RoEM).
Economiștii de la FSEGA au analizat evoluția salariilor și au constatat că, deși media națională a salariilor a crescut de la 1579 lei în 2013 la 4584 lei în 2023, există disparități semnificative între județe. În termeni reali, ajustați pentru inflație, puterea de cumpărare a salariilor medii a crescut cu 189%.
În cazul celor cinci județe și al municipiului București, unde salariile depășesc media națională, doar trei județe (Sibiu, Timiș și Cluj) au înregistrat o creștere a salariilor mai rapidă decât media națională. Aceasta reflectă un potențial de dezvoltare ridicat în aceste regiuni. În contrast, în județele Argeș, Ilfov și București, ritmul de creștere a salariilor a fost sub media națională, semnalând o posibilă diminuare a potențialului de dezvoltare viitor, potrivit stiripesurse.ro.