„România este statul membru UE cu cel mai mare număr de persoane care locuiesc în alte țări UE (aproximativ 3,2 milioane, dintre care 34% în Italia), 76% dintre emigranți reprezentând forță de muncă activă (15-64 ani)”, potrivit unui studiu BNR.
„În acest context, recrutarea de forță de muncă adecvat pregătită reprezintă una dintre cele mai presante probleme pentru firmele autohtone, 4 din 5 angajatori raportând dificultate în găsirea de personal calificat”, se mai spune în studiul menționat.
De la Revoluția din 1989 şi până în prezent, peste 4 milioane de români au emigrat, iar acum patru din cinci angajatori autohtoni raportează dificultăţi în găsirea personalului calificat, potrivit observatornews.ro.
Lipsa forţei de muncă din România este accentuată şi de lipsa competenţelor digitale. Potrivit unui alt studiu, ţara noastră se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte competenţele digitale de bază.
După cum notează specialiștii, salariile mai mari, dar şi posibilitatea de a se dezvolta sunt principalele motive pentru care românii au plecat să muncească și să trăiască în alte state membre ale UE.