Fenomen: Cum se manifestă astenia de primăvară

Fenomen: Cum se manifestă astenia de primăvară

Oboseală inexplicabilă, amețeli, iritabilitate și chiar stări depresive, sunt doar câteva dintre semnele asteniei de primăvară, un fenomen care lovește în special persoanele trecute de 20 de ani, potrivit specialiștilor. 

Astenia de primăvară a fost documentată de poeți de secole, potrivit Scientific American.  Simptomele sale includ o față înroșită, creșterea frecvenței cardiace, pierderea poftei de mâncare, neliniște și visare cu ochii deschiși.

„Astenia de primăvară nu este o categorie diagnostică definitivă”, spune Michael Terman, directorul Centrului pentru Tratament cu lumină și Ritmuri Biologice de la Centrul Medical al Universității Columbia. „Dar aș spune că începe ca o stare de spirit fluctuantă rapidă și totuși imprevizibilă, care contrastează cu scăderea relativă a lunilor de iarnă care o preced.”

O astfel de astenie de primăvară rămâne o categorie medicală neclară, dar au existat multe cercetări asupra modului în care schimbările sezoniere ne afectează starea de spirit și comportamentul. Matthew Keller, cercetător postdoctoral la Institutul Virginia pentru Genetică Psihiatrică și Comportamentală din Richmond, a studiat 500 de persoane din SUA și Canada și a descoperit că, dacă oamenii petrec mai mult timp afară într-o zi însorită de primăvară, starea lor de spirit este mai bună. Asemenea dispoziții bune au scăzut în lunile mai calde de vară și există o temperatură optimă pentru ele, susține Keller: 72 de grade Fahrenheit, altfel cunoscută sub numele de temperatura camerei.

Desigur, primăvara nu ne uşurează doar starea de spirit. Este bine documentat faptul că animalele și oamenii urmăresc anotimpurile măsurând lungimea zilelor printr-un ceas biologic intern și acesta este ceea ce le controlează reproducerea.

„Din perspectivă biologică, cele mai multe tipuri de animale, și poate chiar plante, au variații sezoniere în comportament și fiziologie; există cicluri sezoniere în ratele umane de concepție”, spune Thomas Wehr de la Institutul Național de Sănătate Mintală, care a revizuit efectul ritmurilor biologice asupra reproducerii în 2001 pentru Journal of Biological Rhythms. Din punct de vedere istoric, au fost mai multe nașteri în primăvară. La sfârșitul secolului al XVI-lea, ratele natalității au crescut cu 20% peste medie în martie – ceea ce înseamnă că bebelușii au fost concepuți în iunie – dar în ultimii 400 de ani ratele s-au aplatizat cu aproximativ 10% peste medie, potrivit cercetărilor realizate de David Lam la Centrul de Studii Populației de la Universitatea din Michigan din Ann Arbor.

Astenia de primăvară poate fi cauzată de mulți factori

La modul general, astenia de primăvară este un fenomen comun. Poate fi cauzată de mulți factori, de la deficiențe de vitamine până la modificări ale luminii zilei care ne afectează ritmul biologic.

Un pas esențial este creșterea activității fizice. Mișcarea în aer proaspăt nu numai că îmbunătățește condiția fizică, dar stimulează și producția de endorfine, așa-numiții hormoni ai fericirii, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la combaterea oboselii. De asemenea, este important să aveți grijă de un somn de calitate. Asigurați-vă că vă odihniți suficient și că somnul este regulat.

Dieta joacă un rol cheie în lupta împotriva oboselii de primăvară. Urmărește o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale. Consumul de fructe și legume proaspete vă va furniza organismului nutrienți esențiali și vă va ajuta să vă simțiți mai bine. Hidratarea este, de asemenea, esențială; aportul regulat de lichide susține metabolismul energetic și ajută la menținerea organismului în stare optimă, potrivit specialiștilor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
8.3 ° C
8.3 °
8 °
89 %
1.5kmh
100 %
lun
19 °
mar
17 °
mie
17 °
joi
15 °
vin
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii