„Violența în școli, între elevi, este o realitate de care nu trebuie să ne ascundem. Chiar zilele trecute un băiat de 14 ani și-a înjunghiat un coleg, în curtea unei școli din Capitală. Astfel de cazuri stârnesc mereu îngrijorare și acuzații între autorități și părinți. Însă, rezolvarea este un efort de echipă!”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
În urmă cu două zile, un adolescent a ajuns de la școală la un spital din București după ce a fost tăiat cu un briceag de un coleg. O altercație care, din fericire, nu a avut un final tragic așa cum a fost în alte cazuri. O astfel de știre este cutremurătoare pentru părinți. Cum de a putut intra acel băiat cu un briceag în școală? De ce purta așa ceva la el fără ca părinții lui să știe? Sunt întrebări normale în astfel de cazuri.
Doar în prima jumătate a anului școlar 2022-2023, în școlile din București, polițiștii au intervenit la peste 420 de cazuri de natură penală, deci grave – loviri și alte violențe. Este tragic! În tot anul școlar anterior, 2021-2022, au fost raportate 10.000 de cazuri de violențe.
Orice mama sau tată se poate întreba dacă e în siguranță copilul la școală. Trebuie să-i asigurăm pe părinți că astfel de situații sunt izolate și au cauze care, de cele mai multe ori, depășesc gardul școlii. În plus, autoritățile fac efortul enorme pentru a pune stop cazurilor de violență școlară.
Unii părinți arată cu degetul către paznicii școlii, însă, aceștia au alte responsabilități. Nu poate nimeni, paznic, profesor sau director, să umble în ghiozdanele sau buzunarele elevilor pentru a găsit obiecte periculoase. Aici este responsabilitatea părinților care trebuie să știe cum pleacă de acasă copilul.
România are de curând o strategie pentru combaterea violenței în școli pe care toate instituțiile de învățământ, profesorii, elevii și părinții trebuie să o respecte dacă ne dorim o normalitate”, conchide Gabriela Firea.