Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 mai 2025

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 mai 2025

Guvernul a stabilit oficial data alegerilor prezidențiale. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat joi că Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 mai 2025 .

Perioada electorală începe pe 18 februarie 2025 și va avea o nouă legislație electorală.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, a declarat despre pachetul legislativ care se referă la alegerile prezidenţiale din acest an că fost emise două hotărâri de Guvern şi o ordonanţă de urgenţă.

”Hotărârile de Guvern premerg această ordonanţă de urgenţă şi stabilesc data alegerilor: 4 mai 2025 – alegeri prezidenţiale şi locale în anumite unităţi administrativ-teritoriale. Aşadar, duminică, 4 mai 2025, vor avea loc alegeri pentru preşedintele României, precum şi alegeri parţiale şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi pentru primarii din 17 comunităţi locale”, a precizat Constantin.

El a arătat că, pentru cele două scrutine, va fi utilizată aceeaşi infrastructură electorală ca şi în anul precedent, tocmai pentru asigurarea fluidităţii, transparenţei şi corectitudinii procesului de votare, potrivit stiripesurse.ro.

”Plata personalului implicat în acest proces electoral, la propunerea Ministerului Finanţelor, va fi redusă cu 25% pentru a se încadra în planul general de reducere a cheltuielilor publice propuse de Ministerul de Finanţe. Rămân însă la aceeaşi parametri alocarea indemnizaţiei de hrană zilnică, aşa cum era prevăzută, dar indemnizaţia efectivă pentru a face parte dintr-un birou electoral sau pentru angajaţii MAI, MAE implicaţi în acest proces este redus cu 25%”, a afirmat reprezentantul Guvernului.

Mihai Constantin a mai spus că sunt stabilite termene şi măsuri logistice privind înregistrarea legăturilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
”Începând de săptămâna viitoare, după ce intră în vigoare ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi, cetăţenii români din străinătate îşi pot declara la serviciile consulare române intenţia de a vota prin corespondenţă”, a anunţat Mihai Constantin.

Potrivit lui Constantin, o altă particularitate a votului în străinătate este că, dacă până acum votul începea la ora 12:00, ora locală, în secţiile de votare din străinătate, începând cu vineri, acum votul va începe la ora 7:00 dimineaţa ora locală şi se va încheia la ora 21:00 ora locală, sâmbătă – de la 7:00 dimineaţa ora locală la ora 21:00 ora locală.

”Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul şi în ţară, aici a intervenit o modificare. (..) Duminică, votul începe în secţiile de votare din străinătate la ora 7:00 ora locală, dar se încheie fie la ora 21:00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, s-a închis votul, cum se întâmpla şi până acum, la ora 21:00, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare, votul se va închide la ora 21:00, ora României. Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secţie de votare duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21:00. Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influenţare a votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secţiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente”, a precizat Constantin.

El a mai declarat că există din nou o prevedere valabilă şi în ţară, şi în străinătate şi anume la ora 21:00, când se închid urnele, este destul de probabil şi clar posibil ca în secţia de votare să existe oameni care doresc în continuare să voteze, dar şi în afara secţiei de votare să existe cozi, astfel că, legal, există posibilitatea ca votul în acele secţii de votare să fie prelungit cu trei ore, cel mult, până la miezul nopţii în România, adică pentru ca cei care se află în perimetrul secţiilor de votare să-şi poată exercita acest drept.

”Mai există o prevedere, să spunem, nouă, faţă de alegerile prezidenţiale din 2024, şi anume măsuri privind derularea campaniei electorale şi realizarea publicităţii politice în condiţii de transparenţă. Concret, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informaţii: o indicaţie că este vorba despre un material publicitar politic; identitatea sponsorului materialului publicitar politic respectiv, adică numele, adresă de e-mail şi, dacă este publică, o adresă poştală”, a explicat Constantin.

El a mai arătat că este obligatorie o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sumele permise de Legea 334/ 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

”După caz, mai trebuie făcută o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovări electorale plătite. Aceste dispoziţii se aplică şi pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicate politic pe platforme online, pe platforme online foarte mari, pe motoare de căutare online sau alte reţele de socializare”, a subliniat Constantin.

Mihai Constantin a mai anunţat că perioada electorală, nu campania electorală, va începe pe 18 februarie 2025.

”Încălcarea dispoziţiilor acestea menţionate mai devreme constituie contravenţie, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată potrivit legii infracţiune şi contravenţia se sancţionează cu amendă de la 15.000 de lei la 50.000 de lei. Mai trebuie spus că există în derulare şi va fi reglat mai intens, să spunem, în această perioadă electorală şi un mecanism de monitorizare a materialelor care vor fi publicate pe reţelele sociale. Aceste sesizări, care pot veni şi din afara sistemului de monitorizare, aceste petiţii, aceste reclamaţii, trebuie depuse la birourile electorale centrale sau la BEC şi trebuie sesizate şi puse pe circuit imediat, pentru a fi verificate prin instrumente specifice de securitate cibernetică, dacă este cazul”, a completat Constantin.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
1 ° C
1 °
-1 °
100 %
3.1kmh
40 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
14 °
joi
14 °
vin
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii