Președintele Klaus Iohannis a făcut în seara zilei de 19 octombrie o declarație de presă, în contextul unei zile cu cel mai negru bilanț COVID – aproape 19.000 de noi infectări și 574 de decese COVID.
Declarația de aseară a președintelui Klaus Iohannis a stârnit un val de reacții în spațiul public. Sociologul Florin Poenaru crede că ieșirile președintelui Klaus Iohannis sunt lipsite de credibilitate, enervează și antagonizează populația. De asemenea, Florin Poenaru a mai declarat la Metropola TV, în cadrul emisiunii „60 de minute” cu Mariana Zberianu, că șeful statului nu ar trebui să mai iasă să comunice în spațiul public, în această perioadă, și ar trebui să găsească un alt vector de imagine. În cadrul emisiunii menționate și analistul politic Costin Ciobanu a avut o părere amplă.
„Eu cred că președintele Iohannis în acest moment ar trebui să nu mai apară în astfel de intervenții pentru că mai mult enervează mare parte a populației. Cred că ar trebui să găsească pe altcineva care ar trebui sa fie vector de mesaj, pentru că domnia sa este lipsit de credibilitate pe de o parte, iar pe de altă parte este mai mult: reușește să antagonizeze și mai mult mare parte a publicului indiferent de culoarea politica si de simpatiile politice. Deci cred cĂ ar trebui să renunțe la aceste intervenții. Și spun asta cel puțin dintr-un motiv foarte clar. Domnia sa a vorbit ca si cum nu ar fi avut nicio legătură până acum cinci minute cu funcționarea statului, a descoperit, a recitat acele numere ca și cum le-a descoperit astăzi ca cineva venit din afara galaxie, nici măcar a României. E un tip de raportare absolut duplicitar și cinic și asta se vede cu toată încercarea de a masca la propriu, pentru că am văzut că își trăgea de mască, de a masca acest lucru…E clar că ascunde cinism Și este necredibilă pentru mae parte a populației și enervează foarte mult”, a spus analistul politic Costin Ciobanu, la Metropola TV.
„Vino și anunță, fă un pact național de vaccinare, adu-i la masă pe cei pe care mai ieri îi demonizai, poate nu vrei să fii cu PSD la masă sau poate ai nevoie de PSD să faci guvernare dar încearcă să vorbești cu PSD, pentru că are 1600 de primari. Până la urmă, oamenii nu au încredere atât de mare în guvernanți, în oameni politici, dar au încredere în primari. Încearcă cu acei primari. Uită-te la ei, la exemplele la care au fost în alte țări. În Portugalia modul de cooperare între intstitutiile centrale și cele locale a fost hotărâtor în a se ajunge la acest procent de 80, 90%. E o dinamică total greșită ceea ce eu văd este că în România s-a incercat o politizare a campaniei de vaccinare, am oprit orice pt că trebuia să avem alegeri în PNL și nu dădea foarte bine să avem restricții,i nu știu de ce turneele electorale ale partidelor contrastau cu ceea ce s-a întâmplat în pandemie. Dar peste tot totdeauna ai un factor politic care are legitimitate – președinte, prim-ministru în plan secund și ai nevoie de cineva pe partea medicală sanitară, cineva care să nu își construiască credibilitatea, cineva care să fie recunoscut”, a mai spus în cadrul emisiunii sociologul Florin Poenaru.