În România, un număr surprinzător de mare – peste 180.000 de adolescenți – declară că sunt căsătoriți, ceea ce reprezintă 17% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
Numărul acestora a crescut de peste 11 ori de la ultimul recensământ, iar județul Bacău are cel mai mare număr de adolescenți căsătoriți – 7.564. Totuși, sociologii cred că există mulți adolescenți care nu au trecut pe la starea civilă sau nu înțeleg termenul, iar în cadrul anumitor culte religioase sau minorități este acceptat mariajul înaintea împlinirii vârstei de 18 ani.
Tot la categoria adolescenți, aproximativ 400 s-au declarant văduvi, iar peste 1.500 divortați.
Potrivit INS, cele mai multe persoane, între 15 și 19 ani, care au declarat că sunt căsătorite, sunt în județele Iași, Ilfov, Constanța, Cluj, Dolj, Bacău, Neamț, Brașov sau Argeș.
Potrivit legii, în România, căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani sau de la 16 ani, dar doar cu acordul părinților și în temeiul unui aviz medical special, potrivit ziarul de Băcău.
Specialiștii spun că există și probabilitatea ca mulți dintre români să nu fi înțeles diferența dintre a fi căsătorit și a avea un partener, o parteneră sau un prieten, o prietenă, și nu au înțeles diferența între uniune consensuală și căsătorie.