InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip panettone identificate pe piața din România.
În total au fost analizate 11 produse, de la următorii producători/distribuitori: Il Vecchio Forno SRL; Bauli S.p.A; Boutique Cadeaux SRL; Maina Panettoni S.p.A; Tims Foods Ecood; Santangelor Group SRL; Auchan Romania SA; Sandori Distribution SRL; Mega Image SRL; Lidl Discount SRL; Kaufland Romania SCS
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
– Din punctul de vedere al ingredientelor regăsite:
Din punctul de vedere al procentajului de compoziție de portocale confiate valoarea se regăsește într-o proporție cuprinsă între 4.2% și 12% din compoziție
Din punctul de vedere al procentajului de compoziție de stafide valoarea este cuprinsă între 10.5% și 19% din compoziție
– Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în panettone:
100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza între 1 – 7:
– 9.1% din produse au în compoziție 7 E-uri;
– 9.1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
– 9.1% din produse au în compoziție 3 E-uri;
– 72.7% din produse au în compoziție 1 E-uri;
– Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
100% dintre produsele studiate au avut în componență mono si digliceride ale acizilor grasi (E471) ;
18.18% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a);
18.18% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
18.18% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282);
18.18% dintre produsele studiate au avut în componență lecitine (E322);
18.18% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
Pentru a vedea numericul de aditivi raportat la produsele ce au făcut obiectul studiului click AICI .
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.
– Valoarea energetică este cuprinsa între 352 kcal și 419 kcal.
– Cantitatea de grăsimi variază între 12g și 22g.
– Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.6g și 10g.
Cantitatea de glucide variază între 46g și 55g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 22g și 30.4g.
Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
Cantitatea de sare s-a situat între 0.1g și 0.59g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.