Conform datelor preliminare ale unui recent studiu despre fumat din țara noastră, care a fost realizat de Institutul de Sănătate Publică în perioada octombrie-decembrie 2022, mai bine de jumătate dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile.
Ramona Brad, președinta inițiativei civice „2035 fără fumat”, susține că noile produse din tutun sunt o „chichiță” a industriei de profil, care a reușit să ocolească reglementările în vigoare și să genereze o epidemie de fumat în rândul adolescenților, potrivit g4media.ro.
Direcția de Sănătate Publică susține că acest tip de comportament ar putea duce la „renormalizarea” fumatului în spații publice.
„Marketingul și comercializarea acestor dispozitive pot permite companiilor de tutun să ocolească interdicțiile de publicitate și consum în spații publice. Companiile de tutun au organizat campanii de marketing agresive pentru a introduce produsele de tutun încălzit în consum. Dispozitivele de încălzire sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse din tutun cu risc redus și fără fum. În cadrul strategiei de promovare, marketingul prin intermediul rețelelor sociale a fost un element cheie. Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există riscul ca folosirea țigărilor electonice și produsele de tutun încălzit în locuri publice unde fumatul este interzis să renormalizeze fumatul în spații publice”, se arată într-o analiză recentă a DDSP.