Jocurile Olimpice de la Paris. Măsuri de securitate fără precedent. Au fost mobilizați 45.000 de poliţişti şi jandarmi

Jocurile Olimpice de la Paris. Măsuri de securitate fără precedent. Au fost mobilizați 45.000 de poliţişti şi jandarmi

Zeci de mii de poliţişti, armata angajată pentru a preveni orice atac cu drone şi spaţiul aerian închis pe o rază de până la 150 de kilometri în jurul Parisului: totul pentru a asigura securitatea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe Sena, scrie AFP.

Măsurile de securitate sunt de-a dreptul excepționale, guvernul francez mobilizând peste 45.000 de poliţişti şi jandarmi, ceea ce nu s-a mai întamplat niciodată până acum.

Pe lângă poliţişti şi jandarmi, vor fi prezenţi aproximativ 2 000 de agenţi de securitate privaţi şi 1 000 de poliţişti municipali din cadrul Primăriei Parisului. Un contingent de 10 000 de militari va asigura sprijinul. Pe acoperişurile Parisului, de-a lungul Senei, vor fi amplasate trăgători de elită pentru a neutraliza orice persoană înarmată care ar viza mulţimea, o delegaţie de sportivi pe o barcă sau un şef de stat sau de guvern invitat.

Tentativa de asasinare a fostului preşedinte american Donald Trump, executată de pe un acoperiş, a reamintit gravitatea acestei ameninţări. Pentru prima dată, unităţile de elită ale poliţiei şi jandarmeriei vor lucra împreună.

Perimetrul de protecţie antiteroristă va fi şi mai strict din 26 iulie, odată cu deschiderea Jocurilor Olimpice. Începând cu ora locală 13.00, nu va fi permisă circulaţia vehiculelor, cu excepţia celor ale forţelor de securitate şi de salvare şi a serviciilor de urgenţă, precizează Prefectura de Poliţie. Începând cu ora 15.30, adică cu patru ore înainte de începerea ceremoniei, spectatorii cu bilet vor putea să acceseze una dintre cele cincisprezece loje în picioare (pentru cele 222 000 de locuri gratuite de pe platformele de sus) sau locul lor din tribună (pentru cele 104 000 de locuri cu plată de pe platformele de jos). Aceştia vor trebui să treacă mai întâi printr-un proces de preselecţie, în cadrul căruia biletele lor vor fi verificate de poliţişti, urmat de un proces de control care implică percheziţii corporale şi inspectarea bagajelor. Pe platformele superioare, va fi creată o „zonă de siguranţă” între barierele lojei şi parapet, pentru a împiedica mişcarea mulţimii sau pentru a permite evacuarea spectatorilor, în special în cazul în care aceştia nu se simt bine.

De la ora locală 18.30 până la miezul nopţii, autorităţile au declarat o „zonă temporară de interdicţie aeriană” pe o rază de 150 km în jurul capitalei. Ca urmare, traficul va fi perturbat pe aeroporturile Paris-Charles-de-Gaulle şi Orly, precum şi pe Beauvais. În cazul în care o aeronavă refuză să se identifice şi să furnizeze informaţiile sale de reglementare, un elicopter sau un avion de vânătoare va fi trimis să discute cu aceasta. Dacă aeronava refuză să se conformeze, aceasta poate trage un foc de avertisment sau chiar poate fi doborâtă, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Forţele aeriene franceze vor coordona lupta împotriva dronelor, pe care ministrul de interne le-a identificat ca fiind una dintre principalele ameninţări la adresa ceremoniei.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
17.9 ° C
18.1 °
17.8 °
63 %
2.6kmh
0 %
Dum
29 °
lun
29 °
mar
29 °
mie
26 °
joi
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii