Legea concediului pentru creșterea copilului 2023 vine cu modificări în ceea ce privește durata. Mai exact, de anul acesta celălat părinte care nu a solicitat inițial acest drept va putea petrece mai multe zile cu copilul.
Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor încadrați cu grad de handicap.
De anul acesta celălat părinte care nu a solicitat inițial acest drept, fie că este mama sau tatăl salariat, are posibilitatea de a sta cel puțin două luni în concediu de creștere a copilului. In forma inițială, legislația prevedea doar o lună de concediu pentru celălalt părinte.
Astfel, tatăl salariat va putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului pentru o perioadă de cel puțin două luni, dacă mama optează pentru concediul de creștere a copilului.
„Aceste prevederi nu se aplică pentru cei aflați în prezent în concediu și aflați în plata indemnizației pentru creșterea copiilor”, au explicat specialiştii, potrivit national.ro.
Prevederile referitoare la cele 2 luni de concediu netransferabile se vor aplica pentru persoanele care au depus cereri de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor, începând cu data intrării în vigoare a modificărilor legii.