Luna ianuarie este momentul cel mai potrivit pentru stabilirea obiectivelor financiare, fie că este vorba de câștigat mai mult, economisit mai mult sau investit.
Valentin Nedelcu, economist, a declarat, pentru ProTv, că „Este bine să ne stabilim obiective. Ei bine, pentru a avea o viață mai bună și partea financiară contribuie foarte mult la toate aspectele unei vieți împlinite. Ne oferă mai multă siguranță, ne oferă mai multă libertate, relații de cuplu mai bune. Și pentru a avea o viață financiară sănătoasă trebuie să ne stabilim obiective anual”.
Pentru început, cel mai bine ar fi ca oamenii să se concentreze pe mărirea venitului.
„Este elementul care ajută toate celelalte elemente din ceea ce înseamnă educație financiară și finanțe personale sănătoase. Deci, un obiectiv de a-ți crește veniturile cu 10-15% pe pe an ar fi un un obiectiv foarte bun pentru fiecare dintre noi.”, spune economistul.
„Dacă avem datorii pe cardul de credit sau datorii de la IFN-uri, acelea au de obicei dobânzi de câteva zeci de procente. Sunt primele care ar trebui să dispară, după care datoriile legate de creditele de consum și ultimele ca prioritate, cele care pot fi lăsate la urmă și chiar pot fi duse ani de zile fără. O mare problemă sunt creditele ipotecare care au dobânzi oarecum similare cu inflația, deci practic dobânzile nu te afectează foarte mult. Pe măsură ce plătești, dobânda și puterea de cumpărare a banilor scade cam cu același procent”, a mai adăugat Valentin Nedelcu.