Marcel Ciolacu, lider PSD și președinte al Camerei Deputaților, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială transmisă live pe 12 aprilie de Gândul. Interlocutorul lui Marius Tucă a vorbit despre actuala formulă de guvernare și necesitatea funcționării ei, ținând cont și de contextul pe care îl trăim.
Cât de stabilă este actuala coaliție, formată din două mari și eterne rivale din spațiul politic românesc? Va continua formula PSD-PNL la guvernare și în 2024? Au fost numai două dintre întrebările emisiunii.
„M. Tucă: Cu cine se luptă PSD astăzi?
M. Ciolacu: Adversarul politic rămâne în continuare PNL și automat președintele PNL. Suntem un fel de Steaua și Dinamo. PSD este Steaua. Și amândouă echipele dau jucătorii cei mai buni pentru echipa națională și pentru această coaliție. Conjunctura este însă una complicată. Nu puteam stat deoparte. Nici PSD, nici eu ca român.
M. Tucă: Cum vedeți desfășurarea lucrurilor în vederea alegerilor din 2024?
M. Ciolacu: Reprezentăm două familii diferite. E clar că avem doctrine diferite. Dar când o țară trece prin aseamenea crize, e normal să depășești. Eu, în acest moment, nu văd din 2024 că se poate creiona altă majoritate decât cea existentă în acest moment.
Cei doi au abordat și subiectul războiului din Ucraina. Interlocutorul lui Marius Tucă a explicat faptul că nu poate permite, dincolo de tragedia războiului, ca măsurile luate împotriva unor companii rusești cu capital în România să-i afecteze în primul rând pe muncitorii români, rămași fără locuri de muncă.
Liderul PSD a punctat că partea plină a paharului este faptul că România nu este dependentă de gazul rusesc. În plus, Marcel Ciolacu a explicat de ce vede viitorul hub logistic de reconstrucție a Ucrainei pe teritoriul României și al Poloniei.
„Eu am înțeles că anumiți oligarhi au venit, au investit în România. Am înțeles că ei nu trebuie să aibă accesul la banii de la acea companie, pe o perioadă cât sunt deciziile luate în acest sens. Nu poți pe viață. Și Putin ca orice dictator va sfârși. Nu pot să las muncitorii fără capital de lucru, fără salarii. Nimeni nu a făcut acest lucru nici în Germania. Ce fac, iau măsuri împotriva propriului popor?”.
Liderul PSD a vorbit și despre necesitatea intrării României în Spațiul Schengen, după amânări interminabile, punctând faptul că, pentru prima dată PSD ȘI PNL vorbesc aceeași limbă în ceea ce privește acest subiect care a stârnit diverse controverse, dezbateri și discuții politice.
La întrebarea „De ce nu intrăm în spațiul Schengen?”, liderul PSD a răspuns: „Fiindcă nu am negociat corespunzător și au folosit acest joc steril politic între PNL cu PSD. Uitați-vă, acum, că și PSD și PNL vorbesc aceeași limbă în ceea ce privește intrarea în Shengen și solicitarea să intrăm în acest pachet de trei: Croația, Bulgaria și România. Dar este o necesitate, în urma conflictului din Ucraina, pentru Europa să intrăm în Schengen.
Uitați-vă la atitudinea partidelor din Ungaria, uitați-vă la atitudinea partidelor de stânga/ dreapta din Polonia și amintiți-vă atitudinea partidelor de stânga/ dreapta și acest experiment USR, cât rău ne-am făcut noi singuri prin dispute și prin reclame. În acest moment, toată clasa politică vorbește o singură voce în ceea ce privește intrarea României în Spațiul Shengen.”
Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu a punctat care ar fi modificările pe care le-ar aduce PSD în ceea ce privește Constituția României. Acesta consideră, înainte de toate, că este nevoie de o discuție onestă, pentru a nu fi repetate greșeli politice din trecut.
„M. Ciolacu: Cu toate necazurile pe care le aduce conflictul din Ucraina, pentru România s-au deschis foarte multe oportunități. Portul Constanța este poarta către Vest. Dacă ne uităm pe hartă, cel puțin strategic, România are zeci de oportunități să le joace economic. Sunt investitori străini majori în zona de auto. În acest moment, trebuie să ne adaptăm la ceea ce se întâmplă în lume.
M. Tucă: Care ar fi modificările pe care le-ar aduce PSD în ceea ce privește Constituția?
M. Ciolacu: Cred că va trebui o discuție deschisă cu toată lumea care dorește să învețe ceva din trecut. Nu cred în modificarea atribuțiilor președintelui, va trebui găsit în echilibru. Nu am nicio problemă dacă președintele României este votat de către Parlament. Nu văd o mare problemă în asta”, a conchis Marcel Ciolacu.