Medicul Radu Țincu, la Metropola TV: Ce știm, concret, acum, despre noua variantă de coronavirus?

Medicul Radu Țincu, la Metropola TV: Ce știm, concret, acum, despre noua variantă de coronavirus?

Radu Țincu, medic primar ATI Spitalul Floreasca a vorbit la Metropola TV, în cadrul Jurnalului de la ora 12, din 30 noiembrie, despre noua tulpină de coronavirus, Omicron.  

„Până la acest moment, știm că această variantă virală este una dintre cele mai mutante, având peste 50 de mutații, care privesc atât proteina de suprafață Spike, cât și proteinele membranare. Știm că, cel mai probabil, va fi mai transmisibilă decât varianta Delta, pentru că toate aceste modificări sunt în zona care crește infecțiozitatea”, a spus medicul.

„Ceea ce nu avem la acest moment disponibile sunt datele referitoare la sensibilitatea pe care anticorpii, fie în urma vaccinării, fie în urma bolii, îi au asupra aceste variante noi virale. Ne așteptăm, există o scădere a eficacității vaccinurilor, având în vedere că, inițial, vaccinurile aveau o eficiență de 95%, iar pentru varianta Delta, această eficiență a scăzut undeva între 70 și 80%. Cel mai probabil, vom înregistra o scădere a eficienței, însă, este nevoie de două-trei săptămâni pentru a deține toate aceste informații”, a mai subliniat Radu Țincu.

Cât de repede se răspândește această variantă?

„Trebuie să spunem faptul că primul caz (de Omicron n.n) a fost depistat în Africa de Sud, la începutul lunii noiembrie, și iată că, la aproximativ două săptămâni, avem confirmate cazuri la nivelul UE. Mă aștept ca această variantă virală să fie depistată și în România în perioada următoare. Sigur, se ia în discuție că un număr foarte mare de mutații poate să creeze o instabilitate virală, adică, virusul să fie afectat și de aceste mutații încât să dispară în mod spontan, la un moment dat. Însă, se pare la acest moment, că nu discutăm de acest scenariu, virusul se răspândește îm Africa de Sud, avem o creștere a numărului de îmbolnăviri cu această variantă virală, ccea ce ne arată că virusul are potențial de răspândire”, a mai evidențiat medicul. 5

Varianta Omicron ar putea compromite în România sărbătorile de iarnă?

„Nu cred acest lucru, pentru că este nevoie de o perioadă de două-trei săptămâni de transmitere în comunitate pentru a avea probleme reale în gestionarea numărului de cazuri, pe de altă parte, sunt convins că vaccinurile vor avea o anumită eficiență și acest lucru va atenua foarte mult din efectul pe care această variantă îl va determina. Pe de altă parte, în momentul în care ajunge la concluzia că eficiența vaccinurilor a scăzut suficient de mult, sub 50%, asta înseamnă că producătorii de vaccinuri vor încerca să elaboreze un vaccin care să aibă în compoziție și această variantă virală”, a răspuns întrebărilor adresate de Metropola TV Radu Țincu.

Cât timp ne vom mai confrunta cu astfel de mutații?

„Este foarte greu de spus acest lucru, știm că această familie a coronavirusului este caracterizată de mutații frecvente, însă, faptul că imunizarea populației nu a fost suficient de ridicată într-un timp scurt, a determinat și apariția acestor variante virale. Să nu uităm că Africa de Sud are o imunizare colectivă sub 30%, iar în multe din țările africane, imunizarea cu prima doză este sub 4-5%. Atunci, în aceste zone slab-vaccinate, există riscul oricând să se realizeze o nouă mutație. De aceea, reuniunea G7 a miniștrilor Sănătății ar fi trebuit, în primul rând, să uniformizez distribuția vaccinurilor în toate țările lumii pentru a reduce riscul de apariție a unor astfel de mutații”, a spus medicul.

Când vom avea valul 5 și dacă suntem pregătiți?

„Din perspectiva variantei Delta, anticipam că un val 5 va fi undeva, la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, pentru că abia terminasem valul 4, prezenta variantei virale mutante poate să modifice momentul de apariție, a unei creșteri a numărului de îmbolnăviri. E greu de făcut o predicție, din momentul în care această variantă virală ar fi în România, undeva, la o lună de zile, ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de cazuri”, a conchis medicul Radu Țincu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
0.2 ° C
0.6 °
-1 °
83 %
2.7kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
4 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii