Dacă stați de vorbă cu elevi de clasa a X a sau a XI a, veți constata că sunt extrem de preocupați de facultățile pe care ar vrea să le urmeze. Mai bine zis, se gândesc foarte mult dacă domeniul în care se vor pregăti va mai exista ca meserie făcută de oameni, sau va dispărea, învinsă de Inteligența Artificială.
Articol de Ligia Enache
Aceasta este o problemă la care nu putem avea un răspuns concret și sigur. Dar dată fiind viteza cu care avansează tehnologia, ne putem imagina că roboții vor prelua în următorii 10 ani, conform unor specialiști, multe din locurile de muncă plătite bine și foarte bine acum.
Nu sunt în afara pericolului însă nici joburile medii. Și nu doar atât! Roboții vor deține și cele mai multe titluri de Angajat al Anului, premiul întâi și coroniță de lauri acordate de departamentele HR. Iar oamenii vor privi neputincioși către fostele locuri de muncă sau se vor reinventa în forță.
„Probabil niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă. Dacă vrei să faci un job care e cumva ca un hobby, poți face un job. Dar altfel, AI și roboții vor oferi orice bunuri și servicii pe care le dorești”, spunea cel mai bogat om din lume, Elon Musk, la începutul acestui an, conform CNN.
Tehnologia a însemnat și va însemna mereu progres. Nimeni nu contestă acest lucru. Dar schimbarea va fi dură pentru oameni, atât pentru veterani cât și pentru începătorii pe piața muncii.
Teama unei intervenții bruște a Inteligenței Artificiale în industria filmului, de exemplu, i-a scos în stradă anul trecut pe scenariștii de la Hollywood. Chiar și super vedetele marelui ecran au protestat!
Cel mai recent semnal de alarmă este tras de autoarea romanului „Povestea slujitoarei”, scriitoarea canadiană Margaret Atwood. La 84 de ani, ea atrage atenția asupra pericolelor utilizării informaticii în literatură. „Dacă aș avea cu 30 de ani mai puțin, mi-ar fi teamă!” mărturisește ea pentru Reuters, cu referire la petiția semnată de peste 11 mii de personalități din lumea culturală împotriva „utilizării creațiilor artistice de către inteligența artificială”.
Inteligența artificială și automatizarea avansată schimbă deja multe industrii și sunt considerate a fi principalele motoare ale pieței muncii în viitorul apropiat. Pregătirea pentru meseriile viitorului devine astfel esențială pentru tinerii care vor să conteze.
Teama că AI și automatizarea vor înlocui meserii la modă astăzi este reală. Numeroase activități de rutină, repetitive și bazate pe reguli se presupune că vor fi preluate de sisteme automatizate.
1. Meseriile din producție și logistică. Roboții și tehnologiile de automatizare sunt deja folosiți în fabrici pentru asamblare și ambalare. În plus, vehiculele autonome ar putea afecta în viitorul apropiat locurile de muncă din transport și logistică.
2. Serviciile de suport și relații cu clienții. Chatbot-urile și asistenții virtuali preiau tot mai multe sarcini din sfera serviciilor de suport, gestionând solicitări și întrebări simple din partea clienților.
3. Meserii din domeniul bancar și financiar. În acest sector, multe activități, cum ar fi analiza de risc, evaluările de credit și chiar investițiile financiare, pot fi realizate de algoritmi AI, reducând astfel nevoia de analiști umani.
4. Administrare și contabilitate. Sarcinile administrative și contabile sunt din ce în ce mai simplu de realizat prin software inteligent, iar tehnologiile de tip blockchain ar putea chiar să elimine anumite tipuri de tranzacții manuale.
Meseriile viitorului bat la ușă, schimbarea e aici deja!
Specialiștii în Inteligență Artificială și Machine Learning, inginerii
de robotică, bioinginerii și tehnologii medicali, managerii de
de inovare și specialiștii în schimbare organizațională, analiștii de date și experții în securitate cibernetică vor fi în top în viitorul nu foarte îndepărtat.
Se estimează însă că și profesiile creative și sociale, cele care necesită empatie, creativitate și inteligență socială, cum ar fi terapiile alternative, psihologia și artele, vor continua să fie importante, pentru că aceste abilități sunt mai greu de replicat de o mașină.
Într-o lume în continuă schimbare este esențial ca tinerii să-și dezvolte continuu abilitățile digitale, să fie deschiși la a se reinventa și a se adapta continuu, să fie creativi, cu o gândire antreprenorială, să poată rezolva probleme complexe și să fie deschiși la inovație.
Și iată cum ajungem la vestita parafrază după “Originea speciilor” a lui Charles Darwin:
“Nu supraviețuiesc speciile cele mai puternice, nici cele mai inteligente, ci cele mai ușor adaptabile.”