Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) prelungește termenul de depunere a dosarelor pentru programul de finanțare RePowerEU

Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) prelungește termenul de depunere a dosarelor pentru programul de finanțare RePowerEU

Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) a anunțat că prelungește termenul de depunere a dosarelor pe programul care finanțează reabilitarea locuinţelor şi montarea panourilor solare. Finanțările sunt destinate persoanelor vulnerabile care dețin o locuință unifamilială.

MIPE a anunțat că termenul de depunere a dosarelor pentru programul de finanțare RePowerEU a fost prelungit până pe data de 3 martie. Beneficiarii sunt persoane din grupuri vulnerabile care pot primi vouchere în valoare de 20.200 de euro pentru reabilitarea locuinţei şi instalarea de panouri solare. O altă componentă, prevede alocări de 10.000 de euro pentru instalarea de panouri solare şi baterii pentru stocarea energiei verzi.

Aceste finanțări sunt asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Componenta 16 – REPowerEU. Programul vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică şi pentru a reduce costurile cu energia prin reabilitarea locuinţelor şi instalarea de panouri solare.

„Am decis să prelungim termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuinţelor şi instalării panourilor solare, pentru că ne dorim ca acest sprijin să fie accesibil cât mai multor beneficiari. Cererea din piaţă a arătat că este nevoie de mai mult timp. Aici subliniez că persoanele vulnerabile încă pot să intre în contact cu firmele care depun dosarele la Ghişeele Unice de Eficienţă Energetică. Extinderea acestui termen nu afectează ritmul implementării, ci dimpotrivă, oferă şansa ca fondurile să fie utilizate eficient şi să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele. Planul nostru este ca până la finalul anului să vedem proiectul dus la bun sfârşit”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, citat în comunicat.

Noile termene pentru depunerea dosarelor şi a cererilor de finanţare aprobate de MIPE sunt: 3 martie 2025, ora 17:00 – termen-limită pentru depunerea dosarelor de către operatori, pentru persoanele vulnerabile cu care au încheiat contracte, la GUEE; 31 martie 2025 – finalizarea verificării dosarelor de către GUEE; 3 aprilie 2025, ora 17:00 – termen-limită pentru depunerea cererilor de finanţare de către operatori, în platforma PNRR.

Documente solicitate pentru finanțare

Ministerul Fondurilor Europene precizează că, pentru a beneficia de finanțarea de 10.000 de euro, un aplicant trebuie să depună mai multe documente: documentul de identitate; documente privind dreptul de proprietate (extras de carte funciară sau extras de rol fiscal emis cu cel mult 60 de zile înainte de depunere); documente necesare clarificării unor inadvertenţe.

Pentru voucherele de 20.200 de euro, cerințele sunt ceva mai specifice. Astfel, solicitanții trebuie să prezinte următoarele documente:  act de identitate al beneficiarului final; documente privind dreptul de proprietate; expertiza tehnică a clădirii; raport de audit energetic; certificat de performanţă energetică iniţial; documente pentru clarificări suplimentare.

Potrivit MIPE, beneficiarii nu trebuie să pregătească și documentații privind amplasarea clădirii într-o zonă protejată. Acest tip de verifcări vor fi făcute de autoritățile localee.

Cum se derulează programul REPowerEU

Lucrările de renovare și instalare a panourilor solare vor fi executate de firme selectate de Ministerul Fondurilor Europene. Persoanele vulnerabile care beneficiază de finanțare vor alege una dintre aceste firme dintr-o listă aprobată.

„Consumatorii vulnerabili, eligibili pentru a beneficia de acest sprijin, sunt sprijiniţi de Ghişeele Unice de Eficienţă Energetică (GUEE), înfiinţate la nivelul fiecărui judeţ, pentru a alege un operator economic selectat de MIPE pentru a realiza lucrările de renovare/ instalare a panourilor solare sau bateriilor (…) Persoanele vulnerabile vor alege un operator economic din lista operatorilor aprobaţi de MIPE (…). După alegerea operatorului, se va semna un contract comercial şi se vor transmite documentele menţionate mai sus către acesta. Contractul comercial încheiat și semnat va fi unui din documentele din dosarul pentru obţinerea voucherului”, se mai arată în comunicat.

Operatorii economici selectaţi vor avea de îndeplinit mai sarcini. Aceștia vor elabora documentațiile și vor depune dosarul de finanțare la GUEE pentru verificare şi emiterea avizului de conformitate. Ulterior, după aprobarea dosarului, va fi completat formularul cererii de finanţare care va fi încărcat pe platforma electronică PNRR. În cazul în care va fi nevoie, evaluatorii MIPE vor cere documente suplimentare ce vor fi încărcate în aceeași platformă PNRR.

Pentru a veni în sprijinul potenţialilor beneficiari, a fost creată o adresă de email: helpdesk.repower@mfe.gov.ro. Aici, cei interesați vor putea transmite solicitări de informații pe tema voucherelor REPowerEU.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
-9.2 ° C
-8.4 °
-11.1 °
75 %
1kmh
11 %
sâm
-3 °
Dum
-2 °
lun
-1 °
mar
2 °
mie
2 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii