„În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate”, notează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Mai precis, specificarea vine în contextul faptului că înstrăinarea cardurilor sociale este complet interzisă și se va sancționa.
Potrivit legii, sunt interzise și se sancționează:
b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;
d) comercializarea tichetelor sociale;
Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită valabilitate în care pot fi folosiți.
Sumele disponibile pe card sunt valabile un an de la data încărcării lor, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
În funcţie de problema pe care o întâmpină sau dacă nu au primit tichetele sociale pentru alimente, cetăţenii se pot adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene,
„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, mai informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.