Românii sunt nevoiți să cumpere alte medicamente, care sunt mult mai scumpe, deoarece peste 3000 de medicamente generice au dispărut de pe piață.
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a explicat pe larg situația și a enumerat ce măsuri a dispus, una dintre ele fiind alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice la 15%. Acesta a precizat că în cazul medicamentelor sub 50 de lei prețurile vor fi actualizate cu rata inflație.
Medicamentul generic e cel „pentru care nu mai există un patent, adică nu e inovativ, ci e unul pe care orice fabrică de medicamente (…) poate să-l fabrice. Diferența majoră e legată de faptul că medicamentele generice sunt foarte diverse și reprezintă baza tratamentului pentru marea majoritate a pacienților. 80% din medicamentele luate de pacienți sunt generice, doar 20% sunt originale. Dacă discutăm de banii alocați, doar 20% din bani finanțează această proporție de 80% din medicamente, restul de 80% din bani merg la medicamentele originale. Bolile grave au nevoie de medicamente originale.
Am găsit și o situație paradoxală pentru care exista o posibilitate de infringement din partea Comisiei Europene, în sensul că medicamentele generice plăteau o taxă de clawback diferențiată: cele care erau peoduse în România de 15%, cele de import – 20% și această abordare nu e cea europeană”, a declarat ministrul Sănătății.
„Am făcut pași concreți în sensul că am renunțat la acele medicamente care nu existau ca referință. A fost o primă măsură pe care am luat-o și e funcțională. A doua măsură care urmează să fie luată în scurt timp și e deja în transparență decizională se referă la reducerea clawbackului încât să fie 15% pentru toate medicamentele genernice.
Și mai trebuie să luăm o măsură solicitată de producători pe bună dreptate: cea de actualizarea prețurilor pentru medicamentele ieftine”, a continuat ministrul.
Întrebat dacă asta însemană practic scumpirea respectivelor medicamente, ministrul a răspuns: „Da, e vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației pentru medicamentele cu valoare până la 50 de lei. La medicamentele generice, 90% sunt cu valoare până la 50 de lei, sunt extrem de ieftine unele dintre ele. Adică un medicament care are preț de desfacere la farmacie de 3 lei, la care mai plătești și clawback, mai plătești și costurile de producție… el nu mai e rentabil economic și atunci producătorul pur și simplu renunță la el”.
Consecința, a precizat el, este că dispar unele medicamente, parte fiind înlocuite cu altele mai scumpe.
„Suntem acum în situația să avem un act nromativ pe care-l vom adopta în următoarele săptămâni legat de partea cu clawback-ul și vom propune curând și unul legat de această actualizare cu rata inflației la medicamentele cu valoare de până la 50 de lei. E normal să facem lucrul acesta, că aceste medicamemte tratează foarte multe boli importante (…) și nu ne permitem să nu finanțăm această activitate corespunzător încât ele să existe pe piață”, a mai declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.
Ministrul a precizat că problema taxei clawback va fi rezolvată într-o lună, iar indexarea prețurilor cu rata inflației în cazul medicamentelor ieftine în prima jumătate a acestui an.