Ministrul Sănătăţii a luat la cunoştinţă un caz medical recent în care este implicată o pacientă care cântărea 240 de kilograme. În ciuda nevoii sale de a primi îngrijiri medicale după ce a căzut, mai multe spitale au refuzat-o pentru că nu aveau paturi specializate pentru persoanele supraponderale.
În urma cazului de la Botoşani, ministrul Sănătăţii are în vedere găsirea unei soluții durabile pentru pacienţii cu obezitate morbidă. În prezent, foarte puține unități medicale au resursele necesare pentru a gestiona astfel de cazuri.
După ce a căzut în casa ei, pe gresie, și s-a rănit la genunch, femeia a cerut ajutor. Pentru a o transporta la spitalul din Dorohoi, ISU a preluat-o cu o mașină specială pentru multiple victime, deoarece greutatea ei necesita mai mult decât o targă obișnuită de ambulanță, care nu ar fi putut să o susțină.
„Pacinta a fost internată în secţia chirurgie. Evoluţia medicală a fost foarte bună, supravegheată de aproape. Cred că va trebui internată şi tratată într-o clinică specializată pentru obezitate morbidă”, a declarat Andries Valerian, managerul spitalului municipal Dorohoi.
Pentru asta însă ar trebui să ajungă la o clincă privată din Bucureşti, care tratează astfel de cazuri. Costul intervenţiei este de aproximativ 13.000 de euro, bani pe care familia nu-i are.
„Noi sperăm din tot sufletul şi cerem ajutor tuturor celor care pot să ne ajute să ajungem la Bucureşti unde este singura unitate care poate să trata boala pe care o are dumneaei, adică obezitate morbidă”, a declarat familia pacientei. Medicul care ar fi avut o atitudine agresivă cu familia acesteia şi a refuzat să o trateze este cercetat disciplinar. Între timp, femeia a ajuns la Spitalul Judeţean din Botoşani, unde a rămas internată.