Semnarea contractelor pentru cele 27 de obiective din domeniul asistenței medicale sanitare, incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, începe cât de curând, în această lună, a anunțat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
“Lista este cunoscută, a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii care au fost transparente şi lucrul ăsta este în mod evident un pas foarte mare înainte. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea şi construcţia. Sunt unii la care proiectul există deja şi acolo el practic o să fie doar construcţia sau dotarea acestor unităţi spitaliceşti. Îmi doresc ca a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate. Sigur că depinde foarte mult şi de aplicant ca să aibă succes”, a declarat Rafila, într-o conferinţă de presă.
Întrebat cine va construi spitalele finanţate din PNRR, ministrul Sănătăţii a expplicat că beneficiarii vor semna un contract de finanţare cu Ministerul Sănătății. Unii au deja proiectul tehnic încheiat şi atunci licitează doar construcţia, alţii nu au proiectul tehnic şi atunci le licitează ambele.
“Nu pot să ştiu cine a câştigat aceste licitaţii. Sunt anumite proiecte care se desfăşoară deja prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, care este un operator public. Nu există o preselecţie sau… Sunt proceduri de achiziţie publică care trebuie să fie transparente, mai ales că discutăm de bani europeni şi ştiţi bine analiza din partea experţilor Comisiei Europene este permanentă, monitorizarea şi analiza periodică”.
Ministrul a precizat că ANDIS va coordona împreună cu Ministerul Sănătăţii activitatea de construcţie a celor trei spitale regionale şi încă trei obiective din totalul de 27, iar celelalte vor fi făcute de către fiecare beneficiar cu C.N.I sau alt operator care câştigă o astfel de licitaţie.