Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, solicită – printr-o scrisoare transmisă președinților celor două camere ale Parlamentului – explicații privind baza juridică a revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.
Revocarea Renatei Weber a fost realizată de majoritatea parlamentară în urmă cu o săptămână, pe 16 iunie, dar a fost contestată de PSD la Curtea Constituțională. CCR va dezbate pe 29 iunie revocarea și există o probabilitate mare ca ea să fie considerată neconstituțională.
În 2012, la o tentativă similară, intenția de demitere a Avocatului Poporului de către Parlament a eșuat, Comisia de la Veneția transmițând atunci că „Avocatul Poporului trebuie să fie independent, inclusiv față de Parlament, iar revocarea cu o majoritate simplă este inadecvată”.
Conform legislației, mandatul Avocatului Poporului poate înceta înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constitutional.