Noaptea Muzeelor 2021, în București. Ce se poate vizita

Noaptea Muzeelor 2021, în București. Ce se poate vizita

Noaptea Muzeelor este un eveniment care în acest an ajunge la ediția cu numărul 17. Nu mai puțin de 51 de instituţii publice de cultură sau independente îşi aşteaptă publicul, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor în Bucureşti.

Doritorii vor avea la dispoziție varianta de a vedea o serie de expoziţii, precum și proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive. De asemenea, la ediția din acest an se propun și unele activităţi în mediul online, potrivit Agerpres.

Încă de zilele trecute, reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că în acest an locuitorii Bucureștilor vor putea descoperi palatul care găzduiește Primăria, dar și povești despre orașul trecut și prezent. Totul, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, pe 12 iunie

Și anume, s-a aflat că pentru prima dată, Primăria Municipiului București se deschide publicului larg și va putea fi vizitată cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, pe 12 iunie, între 18:00-00:00, adică până la miezul nopții. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

”Din programul Nopții Europene a Muzeelor la Primăria Capitalei fac parte două expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului, dar și alte experiențe artistice. La parterul clădirii, bucureștenii vor putea vizita expoziția „URANUS ACUM” – o evocare și o încercare de recuperare a spiritului cartierul Uranus, demolat de regimul comunist. La etajul 1, va fi amenajată o expoziție dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea care găzduieşte astăzi Primăria Capitalei, fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, precum și alte clădiri simbol ale Capitalei (curator și fotograf: prof. arh. Sorin Vasilescu).

La etajul 2 vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucție în realitate virtuală a Muzeului Simu, demolat în perioada comunistă – un demers de recuperare a memoriei colective legate de vechiul Bucureşti, realizat de Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii.

De asemenea, în perimetrul clădirii din Bulevardul Regina Elisabeta vor fi dispuse și o serie de panouri informative despre istoricul acestei zone, un proiect realizat cu sprijinul Muzeului Municipiului București, iar în curtea interioară a Primăriei va avea loc un maraton de lecturi despre București, unde personalități artistice vor citi poezie și proză despre oraș”, s-a precizat într-un comunicat al Primăriei.

Muzeul Național de Artă

De asemenea, locuitorii Capitalei pot alege din oferta propusă de Muzeul Național de Artă, pentru  sâmbătă, 12 iunie 2021, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor.

Iată ce stă scris pe pagina de Facebook a MNAR:

”Puteți vizita gratuit, trei spații, în intervalul orar 16.00 – 00.00 (ultima intrare fiind la ora 23.00).

Vă invităm să parcurgeți expoziția Călătoriile lui Iser, în Sălile Kretzulescu din corpul central al MNAR (Calea Victoriei), cu intrare din str. Valter Mărăcineanu. Aici, veți descoperi 66 de lucrări în tempera, guașă și ulei, din patrimoniul MNAR și din colecțiile Iser și Moise Weinberg păstrate la Muzeul Colecțiilor de Artă. Acestea prezintă peisaje din Dobrogea, Orientul apropiat, Franța, și Spania, unele dintre lucrări fiind expuse acum pentru prima dată.

Publicul „călător” al Nopții Muzeelor este invitat și în expoziția Shaping Design. Together – recent deschisă la sediul central al MNAR din Calea Victoriei și realizată împreună cu Cartierul Creativ, parte a Romanian Design Week 2021. Expoziția prezintă piese de design românesc contemporan, sub semnături cunoscute și prototipurile unor obiecte-suvenir proiectate pentru MNAR. Accesul în expoziție se va face din str. Știrbei Vodă nr. 1-3.

Noaptea Muzeelor focalizează la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111, asupra uneia dintre cele mai spectaculoase colecții, Elena şi Anastase Simu, cu lucrări de artă românească și europeană.

Cu această ocazie, încurajăm publicul să viziteze expozițiile de anul acesta respectând regulile de distanțare socială, cu răbdare și purtând mască în interior.

Atenție:

*Urmare a programului stabilit pentru desfășurarea Nopții Muzeelor la MNAR, aceste trei expoziții-spații nu vor putea fi vizitate sâmbătă de la ora 10.00, ci de la ora 16.00 până la 00.00, ultima intrare fiind la ora 23.00.

**În același sens, accesul la cele două expoziții de la sediul central – Călătoriile lui Iser și Shaping Design. Together – se va face prin Str. Valter Mărăcineanu, respectiv str. Știrbei Vodă 1-3. Curtea de onoare va fi închisă începând cu ora 18.00. Celelalte expoziții, sedii si galeriile permanente vor avea program normal de funcționare sâmbătă, 12 iunie a.c., respectiv 10 – 18.”

Muzeul Național de Istorie a României

Oficialii Muzeului Național de Istorie a României le-au transmis vizitatorilor joi, 10 iunie, via Facebook, faptul că Muzeul Național de Istorie a României este deschis publicului cu ocazia evenimentului “Noaptea Muzeelor”, sâmbătă, 12 iunie, între orele 14:00 – 22:00, cu ultima intrare la 21:00.

Accesul va avea loc prin intrarea principală din Calea Victoriei nr. 12, iar pentru siguranța sanitară a vizitatorilor, acesta va fi permis pentru grupuri de câte maximum 30 de persoane, la interval de 30 de minute, cu recomandarea ca durata vizitei să nu depășească 45 de minute.

Cu doar o zi înainte, se anunțaseră următoarele evenimente pregătite pentru public:

”Dragi prieteni,

Vă așteptăm cu mare drag sâmbătă, 12 iunie, la Noaptea Europeană a Muzeelor! Împreună cu partenerii și prietenii noștri  Pisica Patrata, Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti și Terra Dacica Aeterna Filiala București am pregătit pentru voi o serie de surprize, astfelꓽ

– 14:00 – 17:00 –  ateliere educative și de creație – Povestea Gânditorului, susținute de către elevul Alexandru Scorțar, educatori muzeali și desenatori artistici;

Atelierele se vor desfășura cu un număr maxim de 10 participanți, sunt recomandate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani și vor avea loc cu începere de la orele 14:00, 14:45, 15:30 și 16:15. Participarea este gratuită și se va face pe baza înscrierii, până vineri, 11 iunie, ora 17:00, la adresa de e-mail: educatiemuzealamnir@gmail.com.

– 17:00 – deschiderea oficială a expoziției 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015, în prezența artistului-curator Alexandru Ciubotariu;

– 18:00 – 20:00 – Artistul la masa de lucru – Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va desena în timp real, pentru vizitatorii muzeului, în cadrul expoziției 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015;

– 19:00 – 22:00 – prezentări de vestimentație, armament și echipament specific dacilor și romanilor, în Lapidarium-Copia Columnei lui Traian, realizate de membrii Asociației Terra Dacica Aeterna – Filiala București;

Mai multe detalii, aici.

Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

De asemenea, s-a aflat că și Muzeul Municipiului București așteaptă publicul, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor sâmbătă, 12 iunie 2021, de la ora 16.00 până la ora 22.00 (ultima intrare). Cu această ocazie specială, muzeele și casele memoriale din structura MMB vor putea fi vizitate gratuit.

Iată ce s-a mai precizat pe pagina de Facebook a muzeului:

La #PalatulSuțu (Bdul Ion C. Brătianu nr. 2) sunt deschise pentru public expozițiile „Timpul Orașului”, „De la anatomia artistică la opera finită” și „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”. La Casa Filipescu Cesianu (Calea Victoriei, nr 151) se poate vizita expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”. De neratat este și expoziția permanentă „Pe urmele trecutului. Colecția Maria și dr. George Severeanu”, la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26). Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) își întâmpină oaspeții cu expoziția permanentă de pictură, sculptură, grafică, dar și cu expoziția tematică „Grădina Paradisului. Desene pregătitoare”. La Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie nr. 36-38) expoziția permanentă va fi deschisă alături de expoziția tematică „Ligia Macovei și lirica lui Tudor Arghezi”. Se va putea vizita și expoziția permanentă de la Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8 ).

Muzeul Victor Babeş (Str. Andrei Mureşanu nr. 14A) oferă expoziția permanentă „Victor Babeș (1854-1926). Principii, valori, moșteniri”, iar Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici – Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1) are deschise expozițiile „Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II” și „100% RO”.

Programul de la Observatorul Astronomic  „Amiral Vasile Urseanu” (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21) este diferit, acesta fiind deschis gratuit între orele 20.00 și 2.00, pentru vizitarea expoziției permanente „Descoperim împreună Universul”, dar mai ales pentru observații nocturne, dacă vremea o va permite.

Muzeul Municipiului Bucureşti îi invită pe vizitatori să se bucure de toate aceste proiecte expoziționale și, în același timp, să respecte regulile impuse de situația sanitară, în vigoare și în prezent. Mai multe detalii, aici: https://fb.me/e/2li24T5oI”.

Lista muzeelor din București poate fi consultată AICI.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare ușoară
1.3 ° C
1.7 °
-1 °
79 %
3.1kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii