Noile măsuri fiscale pe care le va implementa statul

Noile măsuri fiscale pe care le va implementa statul

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit miercuri, la ministerul Finanţelor, cu ministrul de resort, Marcel Boloș. Cei doi au discutat ultimele detalii ale măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, apoi au prezentat pachetul de măsuri fiscale.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, au prezentat oficial noile măsuri fiscale pe care statul le va implementa pentru a acoperi gaura de la buget, despre care șeful executivului a spus că reprezintă „prima reformă reală în ceea ce privește sistemul bugetar”.

Am avut o discuţie foarte aşezată în principal pe ordonanţa de urgenţă pe care urmează să o promovăm în Guvernul României în ceea ce priveşte partea de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar. Sunt peste 50 de măsuri, domnul ministru le va detalia. Ele au fost discutate şi în cadrul Coaliţiei. De fapt şi de drept, vorbim în primul şi în primul rând, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un Guvern al României îşi asumă o astfel de abordare „, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit stiri.tvr.ro.

Îmi asum în totalitate aceste reforme chiar dacă ele deranjează anumite persoane”, a spus Ciolacu, adăugând că și-ar fi dorit ca aceste măsuri  să fie luate încă de acum câteva luni, de când existau elemente clare că este puțin probabil să ne încadrăm în deficitul asumat pentru anul acesta, pentru a putea fi aplicate treptat.

Marcel Ciolacu a afirmat că România a pornit în 2019 cu un deficit bugetar de 2,7 – 2,9% din PIB, iar „după două guvernări nefericite” a ajuns la un deficit de 9,2%.  Premierul a menţionat că speră ca în negocierile cu Comisia Europeană să fie evitată blocarea fondurilor europene.

„S-a pornit în 2019 cu o datorie publică de 37%, din câte ştiu eu, şi cu un deficit bugetar de 2,7-2,9. Şi am avut, după două guvernări nefericite, am ajuns la un deficit de 9,2, fiind singurul stat din Uniunea Europeană care are un acord în ceea ce priveşte deficitul excesiv. Sunt multe măsuri care se iau şi mi-aş fi dorit ca aceste măsuri să fie luate din timp, de când existau elemente clare că este foarte puţin probabil să ne încadrăm în deficitul asumat pentru anul acesta”, a precizat Ciolacu.

Prim ministrul  a subliniat că măsurile propuse de ministrul Finanţelor sunt „corecte”.

Cred cu tărie că toate măsurile propuse în acest moment de domnul ministru sunt corecte. Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare, să primească sporuri. Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen şi mă bucur că am un partener, actualul ministru al Finanţelor Publice, să ne asumăm aceste lucruri curajos şi să le explicăm românilor foarte clar„, a mai spus  Ciolacu.

Premierul a mai arătat că România continuă dialogul cu Comisia Europeană pentru a evita pierderea fondurilor europene, ca urmare a procedurii de deficit excesiv.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a detaliat măsurile luate și a precizat că acestea sunt pe patru paliere.

Printre măsurile anunțate, se află desființarea a 204 000 de posturi din aparatul bugetar. De asemenea, 30 la sută dintre persoanele care ocupă funcții de conducere le vor pierde – ceea ce nu înseamnă că vor pleca din sistemul public, pentru că pot să ocupe alte posturi. Nu vor mai avea, însă indemnizația de conducere. De asemenea, 50 la sută din totalul consilierilor din aparatul șefilor de instituții vor fi concediați.

Sunt vizate patru categorii de instituții publice – autoritățile publice, companiile de stat, companiile aflate în subordinea unor autorități locale și instituțiile autonome aflate în subordinea Parlamentului României. Acestea trebuie să-și reducă foarte multe dintre costuri.

Salariile bugetarilor nu vor putea să depășească 80 la sută din indemnizația pe care o are șeful instituției, iar voucherele de vacanță vor fi acordate doar angajaților care au salariul brut sub 10 000 de lei.

Joi va fi o ședință de guvern la Palatul Victoria și e foarte posibil ca aceste măsuri să ajungă pe masa Executivului, într-o primă lectură. Nu vor fi aprobate în ședința de joi, pentru că nu au toate avizele necesare.

O a doua ordonanță de urgență la care lucrează Executivul prevede, printre altele, modificarea cotelor de TVA (vom avea TVA de 9% și de 19%), eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții, introducerea unei cote de impozitare pentru angajații din IT.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
0.5 ° C
1.1 °
-1 °
81 %
2.6kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii