Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara au atras atrag atenţia că, în această perioadă de sfârşit de vară, apare şi alergia la ambrozie.
Potrivit datelor statistice, peste 2,5 milioane de români sunt alergici la această plantă. O singură plantă de ambrozie poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, iar acestea ajung să fie duse de vânt până la 3 km, conform news.ro.
”Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuşi să dezvolte alergii, formele pot fi severe. Simptomele apar la sfârşitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoreea, strănuturile în salve, pruritul şi eritemul conjunctival. De asemenea, polenul poate declanşa crize moderat-severe de astm, precum şi erupţii cutanate. În timpul sezonului de ambrozie, o singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, care pot fi purtate de vânt până la 3 km pe uscat”, a precizat dr. Bianca Matiş, medic alergolog la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.