Fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a, prințul Charles, a fost proclamat oficial rege sâmbătă, 10 septembrie, la vârsta de 73 de ani.
Ceremonia Consiliului de Accesiune a avut loc la Palatul St.James. Au fost prezenți la ceremonie fiul lui Charles, William, care a fost numit vineri seară prinț de Wales de către tatăl său, și Camilla, care a devenit regină consoartă. Aceasta este prima dată când un asemenea eveniment a fost difuzat public.
Proclamarea este un proces extrem de codificat. Consiliul de Accesiune reunește membri ai Familiei Regale, politicieni, personalități religioase și consilieri privilegiați ai Reginei. Aceasta se întrunește la Palatul St.James, în apropiere de Palatul Buckingham din Londra, pentru a anunța în mod oficial decesul reginei și pentru a proclama numele succesorului.
Acesta este un pas important înainte de încoronare, care va avea loc peste câteva luni.
„Prințul Charles este acum singurul nostru rege”, a declarat consiliul în prezența ducelui de Norfolk, a arhiepiscopului de Canterbury și a prim-ministrului, a reginei consoartă Camilla și a prințului William. Charles Philip Arthur George este acum regele Charles al III-lea.
După proclamarea verbală, membrii Consiliului au semnat pe rând declarația oficială de domnie a lui Carol al III-lea. Premierul Liz Truss a semnat ea însăși, sub privirile mai multor predecesori ai săi, printre care Gordon Brown, David Cameron, Boris Johnson și Theresa May.
„Voi face tot posibilul pentru a căuta pacea, armonia și prosperitatea. (…) Știu că voi fi însoțit de afecțiunea și loialitatea oamenilor. În toate aceste acțiuni sunt încurajat de iubita mea soție. (…) Îmi voi dedica restul vieții mele acestei sarcini. Fie ca Dumnezeu Atotputernicul să mă călăuzească”, a declarat Charles, înainte de a „promite și jura” să „mențină și să păstreze” religia protestantă în regat.
Prințul Charles și-a început discursul prin a evoca sentimentul de „consolare” adus de expresiile de simpatie primite de Familia Regală după moartea reginei Elisabeta și a adus un omagiu mamei sale. „Întreaga lume mă compătimește pentru pierderea ireparabilă pe care am suferit-o cu toții”, a spus el. Regele promite să urmeze „exemplul inspirant” al mamei sale.
„Mama mea a fost un exemplu de iubire și de serviciu dezinteresat pentru toată viața. Domnia mamei mele a fost de neegalat în ceea ce privește durata, dedicarea și devotamentul. Chiar dacă plângem, mulțumim pentru această viață atât de credincioasă. (…) În îndeplinirea acestor responsabilități, mă voi strădui să urmez exemplul inspirant care mi-a fost dat în susținerea guvernării constituționale și să urmăresc pacea, armonia și prosperitatea popoarelor din aceste insule, precum și a regatelor și teritoriilor Commonwealth-ului din întreaga lume. În acest scop, știu că voi fi sprijinit de afecțiunea și loialitatea popoarelor a căror suveranitate am fost chemat să o servesc, iar în îndeplinirea acestor îndatoriri voi fi ghidat de sfaturile parlamentelor lor alese”.
„În toate acestea, sunt profund încurajat de sprijinul constant al iubitei mele soții. Profit de această ocazie pentru a-mi confirma dorința și intenția de a continua tradiția de a ceda guvernului veniturile ereditare, inclusiv bunurile Coroanei, în beneficiul tuturor, în schimbul subvenției suverane care îmi susține îndatoririle oficiale în calitate de șef de stat și șef de națiune.
În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredințată și căreia îi dedic ceea ce mi-a mai rămas din viață. Mă rog pentru călăuzirea și ajutorul lui Dumnezeu Atotputernicul”.
Regele a semnat două documente oficiale pentru a confirma că a depus jurământul. Prințul William și regina consoartă, Camilla, au semnat, de asemenea, documentele în calitate de martori.