Cercetători de top încep, luna aceasta, un proiect revoluţionar: vor genera genomul de referinţă pentru români. Aceasta va ajuta la oprirea apariţiei unor boli la care oamenii sunt predispuşi genetic.
Genomul este codul care conţine toată informaţia din genele omului, din toate celulele corpului. Fiecare popor poate avea ceva diferit. Oameni de ştiinţă dintr-un consorţiu de 20 de universităţi şi institute din România încep acum proiectul revoluţionar prin care va fi descris genomul de referinţă pentru români. Va fi un reper pentru diagnosticul şi tratamentul adaptat fiecărui pacient, în cancere, boli rare şi nu numai. Testele genetice din proiect vor fi gratuite, potrivit tvrinfo.ro.
Cercetătorii vor face şi o hartă a epigenomului, un program naţional unic în Europa. De asemenea, cercetătorii vor să dezvolte şi metoda prin care cancerul poate fi detectat timpuriu, dintr-o probă de sânge.
„Practic, toţi acei oameni care astăzi ajung abia când se simt rău la medic şi sunt depistaţi cu acele boli foarte rare, vor putea fi testaţi, vor putea să se găsească indicatori, markeri care să arate că urmează o astfel de boală gravă în stadiu incipient pentru ca oamenii să poată fi trataţi din timp. Înseamnă o revoluţie în materie medicală”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării.
„Este foarte important pentru că arată o predispoziţie spre anumite boli a populaţiei româneşti şi se pot lua măsuri pentru prevenţia apariţiei unor boli datorită modificărilor genetice. Suntem în etapa achiziţiilor şi apoi într-o clădire pe lângă primăria sectorului 2 vom începe în cadrul unui laborator să facem recoltări”, spune prof. dr. Viorel Jinga – rectorul UMF „Carol Davila” Bucureşti, liderul proiectului ROGEN.
„Genomica se ocupă cu ştiinţa ADN-ului care se află în fiecare celulă, iar partea de reglare epigenomică – ADN-ul suferă anumite mutaţii. Influenţa mediului local, ceea ce mâncăm, toţi factorii aceştia din jur care influenţează expresia genelor din genomul nostru. Ne va ajuta să vedem caracteristicile care sunt diferite în România faţă de alte ţări şi, în interiorul României, caracteristici care sunt diferite între diverse etnii. Vom putea acţiona pe aceste componente care sunt mai frecvente în România”, a declarat, potrivit sursei menționate, prof. dr. Octavian Bucur – director general, Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică.