O treime din spitalele din Capitală ar putea fi grav afectate la un cutremur major. Precizările lui Raed Arafat, șeful DSU

O treime din spitalele din Capitală ar putea fi grav afectate la un cutremur major. Precizările lui Raed Arafat, șeful DSU

Șeful DSU, Raed Arafat, a comentat informația potrivit căreia în cazul unui cutremur, o treime din spitalele din Capitală ar putea fi grav afectate.

Secretarul de stat a precizat că un risc major va fi pentru cei internați.

Nu trebuie să ne bazăm numai că dacă în București două spitale nu mai funcționează înseamnă că oamenii vor muri pentru că nu mai are cine să îi trateze.

România are la nivel național patru spitale de campanie, avem încă două spitale mobile în achiziție. Și pregătirea și dotarea merg în sens pozitiv. Niciodată nu ajungi să fii 100% pregătit. Pregătirea este continuă”, a spus Raed Arafat vineri, pe B1 TV.

O treime dintre spitalele din București ar putea fi grav afectate în cazul unui cutremur puternic, reiese dintr-un raport de audit realizat de Curtea de Conturi, în februarie 2022. În caz de seism major, clădirile spitalelor s-ar prăbuși, iar acest fapt ar duce la sute de pierderi de vieți omenești.

„O treime dintre spitalele din București administrate de Ministerul Sănătății sau de municipalitate ar putea fi grav avariate în cazul unui cutremur puternic. Acest lucru ar putea avea consecințe dezastruoase pentru măsurile ce trebuie asigurate de autorități în etapa de răspuns la seism.”, se arată în raportul Curții de Conturi.

 

Astfel, din cele 55 de spitale din București (administrate de MS sau municipalitate), 20 de spitale prezintă risc seismic, respectiv 36%. Cu alte cuvinte, 1 spital din 3 ar putea fi grav afectat de un cutremur major.

 

Dintre acestea, 12 clădiri au fost expertizate și încadrate în clasa de risc seismic I. Acestea aparțin unui număr de 6 spitale/institute și prezintă un pericol iminent de prăbușire în cazul unui cutremur similar celui din anul 1977.

În 2018, Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut ultimul mare exercițiu de simulare a unui cutremur de 7,5 grade. În scenariul DSU, victimele estimate erau 4.380 de morți, 8.040 de răniți, aproximativ 50.000 de persoane rămase fără adăpost, relatează jurnaliștii de la Libertatea. Exercițiul DSU lua în calcul și că 6 spitale din București ar fi distruse, iar 23 ar fi distruse parțial.

În cazul unui cutremur major, de 7,5 grade pe scara Richter, multe dintre spitalele din București ar pica. Printre acestea se află şi cele două institute de la Fundeni, unele dintre cele mai scumpe şi greu de înlocuit structuri medicale de stat din România. Conform unei expertize, Institutul se află în clasa doi de risc seismic, ceea ce înseamnă că, în caz de seism puternic, toate instalaţiile interne ar ceda complet.

„Factorul geografic (inclusiv seismicitatea locală a Bucureștiului și lichefierea solului în anumite zone) și realitatea nivelului de dezvoltare urbană, corelate cu elemente suplimentare ce țin de fondul construit vechi și deficiențele sistemului de management al riscului seismic fac ca Bucureștiul să fie una dintre cele mai vulnerabile capitale din Europa expuse la acțiunea cutremurelor”, se mai arată în raport.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
6.8 ° C
7.2 °
5.1 °
56 %
5.1kmh
0 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
4 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii