Un raport recent al Comisiei Europene arată că mai puțin de un sfert dintre românii care au acces la internet, folosesc serviciile publice digitale.
Prin PNRR, ne-au fost oferiți bani că să eficientizam serviciile publice. Aproximativ 1,5 miliarde euro pentru transformarea digitală a administrației publice, mai ales că acest lucru ajută în lupta cu evaziunea.
Când platforma națională de interoperabilitate va fi funcțională, prezența fizică a cetățeanului la ghișeu va fi tot mai redusă. În aceste condiții, ministerul Digitalizării are deja un plan prin care să aducă serviciile digitale mai aproape de oameni.
Mulți români nu sunt convinsi să apeleze la serviciile digitale. Comisia Europeană consideră că România trebuie să facă eforturi ca să recupereze decalajul. E nevoie, susțin experții de la Bruxelles, de o răspândire a tehnologiei în întreaga economie, astfel încât cetățenii să fie mai ușor de convins să accepte serviciile digitale.
„Urmează să lansăm Catalogul serviciilor digitale, conectarea la proiectul ION, astfel încât ION să furnizeze informații cu privire la pașii necesari pentru accesarea acestor servicii digitale”, spune Eduard Mititelu – secretar de stat, Ministerul Digitalizării, potrivit TVR.