Vara aceasta a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, potrivit unui raport al Serviciului european pentru climă.
În multe orașe de pe bătrânul continent, mercurul din termometre s-a apropiat de 50 de grade Celsius. Astfel, şi-au făcut apariţia o serie de fenomene meteo extreme – caniculă, secetă, incendii de vegetație, până la furtuni puternice, cu pagube uriaşe.
Căldura extremă a cuprins vara aceasta regiunea balcanică şi a doborât recordurile anterioare de caniculă. Iar lunile iulie și august au fost aproape complet uscate, fără strop de ploaie.
Potrivit experţilor, vara aceasta a fost cea mai fierbinte de când au început măsurătorile, cu 130 de ani în urmă. Europa de Sud-Est a fost cuprinsă de o masă de aer cald, subtropical, din Africa și zona Mării Mediterane.
Serbia a înregistrat, vara aceasta, 3,3 grade Celsius în plus faţă de media perioadei. Zeci de sate și orașe din această ţară s-au confruntat cu restricții de apă potabilă din cauza secetei.
Şi în Slovenia, o ţară alpină, temperaturile medii din timpul verii au crescut cu 2,5 grade. În plus, nu s-a înregistrat nicio zi răcoroasă, aşa cum se întâmpla până acum. Iar Croația a raportat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Marea Adriatică, 30 de grade Celsius. Vremea fierbinte din Balcani a secat râurile din Serbia şi Bosnia şi Herţegovina, a cauzat incendii forestiere violente în Croația, Macedonia de Nord și Albania şi a afectat masiv agricultura, potrivit tvrinfo.ro.