Raportul mondial al fericirii: Republica Cehă, Lituania și România ocupă un nou loc fruntaș

Raportul mondial al fericirii: Republica Cehă, Lituania și România ocupă un nou loc fruntaș

Republica Cehă, Lituania și România ocupă un nou loc fruntaș în Raportul mondial al fericirii din acest an, cu un scor deosebit de ridicat în ceea ce privește fericirea persoanelor cu vârsta sub 30 de ani, potrivit unui articol BBC despre fericire.

Când Raportul anual al fericirii mondiale a fost publicat în martie 2024, nu a fost o surpriză să vedem că țări scandinave precum Finlanda, Danemarca, Islanda și Suedia continuă să fie în fruntea listei, notează BBC, care remarcă tendința surprinzătoare a accederii în clasament a unor țări noi.

În ultimii trei ani, țările din Europa Centrală și de Est au depășit unele dintre vecinele lor din Europa de Vest în ceea ce privește fericirea generală, potrivit sondajului. Pentru prima dată, Republica Cehă și Lituania au intrat în top 20 în acest an, ocupând locurile 18 și, respectiv, 19, urmate îndeaproape de Slovenia, care ocupă locul 21. (Pentru comparație, Marea Britanie se află pe locul 20, Germania pe 24, Spania pe 36 și Italia pe 41).

Ceea ce este deosebit de interesant este faptul că, în multe dintre aceste țări, creșterea nivelului de fericire este atribuită tinerilor. De fapt, Lituania ocupă primul loc la capitolul „Fericirea tinerilor” (care se referă la respondenții cu vârsta mai mică de 30 de ani), urmată de Serbia pe locul 3, România pe 8, Republica Cehă pe 10 și Slovenia pe 15.

Având în vedere că PIB-ul pe cap de locuitor a crescut brusc de la începutul anilor 2000, mulți locuitori din Europa Centrală și de Est simt acum că au o șansă egală la fericire – un indicator general important al bunăstării, notează sursa citată. De fapt, raportul a constatat că inegalitatea bunăstării are un efect chiar mai mare asupra fericirii generale decât inegalitatea veniturilor, potrivit TVR.

Dincolo de creșterea economică, aceste țări investesc, de asemenea, în infrastructură, promovează evenimente culturale vibrante și valorifică uimitoarele frumuseți naturale – de la dunele de nisip formate de mare în laguna Curoniană, între Lituania și Rusia, până la Munții Carpați din România, unde există o mare biodiversitate. Rezultatul este un sentiment palpabil de optimism și entuziasm în rândul localnicilor.

Situată pe locul 19 în clasamentul general al indicelui fericirii și pe primul loc în topul locuitorilor cu vârsta sub 30 de ani, Lituania a înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea vieții în ultimele decenii, potrivit raportului.

„Majoritatea oamenilor din Lituania, în special generațiile tinere, se simt foarte fericiți”, spune Jurga Rubinovaite, care este lituanian și fondatorul al blogului de călătorii Full Suitcase.

„În ciuda războiului din Ucraina și a discuțiilor constante la știri despre posibilitatea tot mai mare ca războiul să se extindă în statele baltice, oamenii par să se bucure și să aprecieze viața mai mult ca niciodată.”

Deși se află doar pe locul 32 în clasamentul general, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri ale nivelului fericirii din lume în ultimul deceniu, urcând în top de la locul 90, pe care îl ocupa în Raportul mondial al fericirii din 2013.

Și aici, creșterea a fost determinată în primul rând de tineri, care au plasat țara pe locul opt al fericirii în rândul respondenților sub 30 de ani.

Unii experți atribuie acest optimism libertății și oportunităților sporite. În martie 2024, Bulgaria și România au devenit cele mai noi state membre care au aderat la spațiul Schengen al UE (n.r. -aerian), care garantează libera circulație a cetățenilor și a vizitatorilor fără controale la frontieră, potrivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
3.7 ° C
4 °
2.8 °
64 %
2.6kmh
0 %
lun
7 °
mar
7 °
mie
5 °
joi
9 °
vin
5 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii