Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, luni, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente, care prevede reducerea de la 652 la 575 a numărului de posturi din structura organizatorică a instituţiei.
Regulamentul mai prevede reducerea de la 15 la 9 a numărului posturilor de înalţi funcţionari publici şi a numărului posturilor de conducere de la 148 la 75.
Proiectul a fost propus de Autoritatea Electorală Permanentă, iar Comisia juridică, sesizată cu acest proiect, a întocmit un raport de admitere în forma prezentată de AEP, care a fost aprobat luni de Birourile reunite permanente.
La elaborarea proiectului, s-au avut în vedere prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, conform cărora fondurile alocate pentru finanţarea diferitelor categorii de servicii publice trebuie utilizate în condiţii de eficienţă, economicitate şi eficacitate, precum şi încărcarea „excesivă” cu funcţii de conducere a structurii organizatorice, „care generează dezechilibre atât în ceea ce priveşte salarizarea, cât şi realizarea atribuţiilor”.
AEP a mai invocat necesitatea asigurării unei coordonări unitare şi eficiente a structurilor interne, în raport cu principalele sale domenii de activitate, şi a reducerii şi eficientizării cheltuielilor de personal.
Potrivit AEP, s-a mai avut în vedere alinierea la normele generale obligatorii privind structura organizatorică a autorităţilor şi instituţiilor publice, instituite prin OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
„Autoritatea urmăreşte ca, prin definirea unei noi structuri organizatorice, să asigure un echilibru între numărul total de posturi de conducere şi numărul total al posturilor de execuţie pentru realizarea sarcinilor, exercitarea competenţelor şi angajarea responsabilităţilor, precum şi eficientizarea utilizării fondurilor publice alocate pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente”, se arată în proiectul aprobat.
Conform documentului, reducerea numărului de posturi duce la scăderea semnificativă a cheltuielilor de personal, „ceea ce va asigura o utilizare mai eficientă a fondurilor publice alocate pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente”, potrivit Agerpres.