O analiză făcută de agenția Reuters arată că România ar urma să depășească economiile altor state din zonă cu ajutorul fondurilor europene, al stabilității monedei și al investițiilor străine, dar beneficiind și de relocarea unor afaceri din Rusia și Ucraina, din cauza războiului.
Astfel, România, care era una dintre cele mai sărace țări europene, a redus decalajul față de vecini pentru a deveni a doua mare economie din estul continentului, după Polonia, apreciază analiștii Reuters.
Economiștii consultați de Știrile TVR au fost însă mai mai rezervați. Spre exemplu, Dragoş Cabat – analist economic, a spus că „România a recuperat bine după perioada de pandemie. Veştile mai puţin bune sunt că urmează o perioadă de scădere în continuare a creşterii economice sau chiar o intrare în recesiune”. De asemenea, Cristian Păun – profesor de economie a evidențiat că „Vedem că încetineşte producţia industrială şi vedem că producţia de legume fructe faţă de anul 2021 a scăzut la o treime. Preţurile au avut şi ele de suferit din acest motiv. Deci e clar că sunt ceva probleme vis a vis de ceea ce o să urmeze în perioada următoare.”
Executivul dă asigurări că nu se pune problema unui declin economic în perioada următoare. „România a devenit a 19-a cea cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii, şi are potenţial să continue să crească în acest clasament şi până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele 10”, spune premierul Nicolae Ciucă.