România, pe locul trei al mamelor care vin din afara Regatului Unit

România, pe locul trei al mamelor care vin din afara Regatului Unit

Conform Oficiului Național de Statistică (ONS) al Marii Britanii, proporția copiilor născuți din mame străine a atins 31,8% în Anglia și Țara Galilor în 2023, față de 30,3% în 2022. În ultimul deceniu, procentul de nașteri la mame născute în afara Regatului Unit a crescut constant, față de 26,5% în urmă cu zece ani.

Un număr tot mai mare de românce aleg să nască în afara țării, arată datele recente. În 2023, peste 13.700 de copii cu mame românce s-au născut în Marea Britanie, România ajungând pe locul trei al mamelor care vin din afara Regatului Unit.

Această tendință, care s-a accentuat în ultimii ani, este un indicator atât al migrației crescute, cât și al preferințelor pentru sistemele medicale occidentale.

De asemenea, un alt indicator semnificativ arată că mai mult de o treime (37,3%) din nou-născuții din 2023 au avut cel puțin un părinte născut în afara Marii Britanii.
În fruntea clasamentului se află India, cu 3,6% dintre noii-născuți având mame de origine indiană, urmată de Pakistan. România se află pe locul trei, cu o contribuție semnificativă, iar numărul copiilor născuți de românce în Regatul Unit este urmat de Nigeria și Polonia.

Fenomenul pune presiune asupra României, din două perspective: deficitul demografic și scăderea natalității interne. În 2023, din cei aproximativ 180.000 de copii născuți de românce, aproape 25.000 au fost născuți în afara granițelor țării, ceea ce subliniază tendința de migrare a părinților în speranța unor servicii medicale și condiții economice mai bune. Această migrație afectează atât sistemul medical, care nu mai este responsabil pentru o parte semnificativă din nașteri, cât și structura socială a țării, punând în dificultate politicile de redresare demografică, potrivit tvrinfo.ro. Această schimbare are implicații majore pentru țări ca România, care se confruntă cu provocări demografice și încearcă să încurajeze natalitatea internă, pe fondul unei populații care continuă să scadă.

În Londra, zona metropolitană unde proporția nașterilor de la părinți născuți în afara Regatului Unit este de 67,4%, fenomenul este mai evident decât în alte regiuni. Aceasta contrastează puternic cu Țara Galilor și nord-estul Angliei, unde procentul nașterilor la mame de origine străină este semnificativ mai mic, de 17,5% și, respectiv, 20,5%.

Greg Ceely, responsabil cu monitorizarea sănătății populației la Office for National Statistics (ONS, Biroul Național de Statistică) subliniază că tendința crescătoare a nașterilor la mame străine în Marea Britanie este un proces complex, legat de migrație și de preferințele pentru standarde medicale ridicate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
6.1 ° C
6.2 °
6 °
81 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
4 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii