Peste patru milioane de români trăiesc la limita sărăciei, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Chiar dacă datele INS nu sunt tocmai pozitive pentru cetățenii români, țara noastră se află în topul european al risipei alimentare.
De obicei, românii aruncă cea mai multă mâncare după marile sărbători.
Peste 75% din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi, potrivit oficialilor societăților de salubrizare. Dacă la orașe românii aruncă cea mai multă mâncare la gunoi, la sate, risipa este cât se poate de minimă. De obicei, oamenii de la țară gătesc exact cât consumă, iar în cazul în care rămâne mai multă mâncare, aceasta ajunge la câini și la porci.
Chiar dacă prețul alimentelor a crescut semnificativ, peste 50% dintre români cumpără mai multă mâncare decât au nevoie. Potrivit Ministerului Agriculturii, două milioane și jumătate de tone de alimente aruncă România la gunoi. Comisia Europeană susține că este vorba de 5 milioane de tone pe an.
După sărbătorile importante: Crăciun și Paște, aproximativ 80% din deșeurile colectate de firmele de salubritate sunt resturi alimentare, conform Digi 24.
Mulți dintre românii care locuiesc la sate nu aruncă mâncarea preparată de sărbători, întrucât se gătește cam cât se consumă.