România se numără printre ţările cu cel mai scump transport public din lume, raportat la salariul mediu. Transportul public în România este mai scump decât în Luxemburg, Singapore, Dubai şi chiar New York, raportat la puterea de cumpărare.
Clasamentul a fost realizat de o platformă de e-Commerce pe baza prețului biletelor și al abonamentelor lunare oferite de operatorii de transport public local începând cu martie 2023, potrivit TVR.
Astfel, un abonament lunar pentru transportul public ne costă, în medie, 140 de lei. Având în vedere salariul mediu, ţara noastră urcă astfel pe locul 13 din 45 în topul celor mai scumpe mijloace de transport în comun din lume.
Românii dau 3% din acest venit pe un abonament lunar, în timp ce locuitorii din Sao Paulo dau peste 14%. În Luxemburg transportul public este gratis.
La capitolul condiţii nu există însă comparaţie. În Bucureşti, călătoria cu tramvaiul este o provocare pentru orice calator.
60% din parcul auto destinat transportului în comun, cel puţin în Capitală, are o vechime mai mare de 15 ani. Abia în ultimii ani autorităţile locale au început să înnoiască parcul auto, iar cheltuielile s-au reflectat automat în preţul biletelor şi al abonamentelor.
Cluj-Napoca, primul municipiu din ţară pe străzile căruia au circulat autobuze electrice, are cel mai scump abonament pentru transportul public din România. 177 de lei este preţul pe care trebuie să îl plăteşti lunar ca să foloseşti autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul. Cele mai ieftine abonamente sunt la Braşov şi Oradea.
Pe fondul scumpirilor din ultimul an, unele autorităţi locale au majorat tarifele. Astfel, în Capitala Europeană a Culturii o călătorie este mai scumpă decât în Bucureşti.
Timişorenii şi braşovenii au cele mai scumpe bilete. O călătorie cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul costă 4 lei. Cel mai ieftin să călătoreşti cu mijlocul de transport în comun în România este în Constanța, Iași, Ploiești și Galați. Biletul costă 2,5 lei.