Datoria publică mondială va continua să crească şi ar putea să depăşească, pentru prima dată, pragul de 100.000 de miliarde de dolari în acest an, a avertizat marţi Fondul Monetar Internaţional, cu ocazia publicării raportului său de analiză a finanţelor publice (Fiscal monitor), potrivit Reuters şi AFP.
Publicat cu o săptămână înainte de reuniunile anuale ale Fondul Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, raportul Fiscal Monitor subliniază că există motive suficiente pentru a crede că viitoarele nivele de îndatorare vor fi mai mari decât se anticipează în prezent, unul dintre motive fiind dorinţa de a cheltui mai mult în SUA, cea mai mare economie a lumii.
„Incertitudinea cu privire la politica fiscală a crescut şi liniile roşii cu privire la taxare au devenit mai înrădăcinate. Presiunile de cheltuieli pentru a răspunde la tranziţia ecologică, îmbătrânirea populaţiei, îngrijorările de securitate şi provocările de dezvoltare pe termen lung sunt în creştere”, se arată în raportul FMI, citat de Agerpres.
Raportul susţine că proiecţiile privind evoluţia datoriei tind să subestimeze rezultatul real cu o marjă semnificativă, indicatorii referitori la ponderea în PIB a datoriei pe următorii cinci ani fiind, în medie, cu 10% peste prognozele iniţiale.
Potrivit instituţiei financiare internaţionale, „amânarea ajustării nu va însemna decât că o corecţie şi mai mare va fi necesară în cele din urmă şi aşteptarea poate fi una riscantă, pentru că experienţa din trecut ne arată că o datorie mare şi lipsa unor planuri fiscale credibile pot declanşa o reacţie negativă pe piaţă şi poate limitate spaţiul de manevră pe care ţările îl au în a face faţă şocurilor viitoare”, a avertizat Era Dabla-Norris.
Oficialul FMI a adăugat că reducerea investiţiilor publice sau a cheltuielilor sociale tind să aibă un impact negativ mult mai mare asupra creşterii economice, decât reducerea subvenţiilor care sunt slab ţintite precum cele pentru combustibili.